PlanB: ‘Bitcoin pompt rond de halvings en fiatgeld is een fictie’

522 totale weergaven

De Nederlandse analist PlanB vergaarde op Twitter bijna twee miljoen volgers dankzij zijn Stock-to-Flow (S2F) model dat hij in 2019 publiceerde. Met het S2F-model werd het voor het eerst mogelijk om een waarde op de absolute schaarste van bitcoin te plakken. Volgens de analist is het slechte nieuws rond de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Binance en Coinbase slechts ruis.

"Schaarste, Stock-to-Flow en de halving van april 2024 zijn het signaal", aldus de analist met een duidelijke boodschap op Twitter.

Wachten op april 2024

In de bovenstaande grafiek stelt PlanB eigenlijk dat we vanaf ongeveer 6 maanden voor de halving - die voor april 2024 op de planning staat - moeten inkopen en vervolgens achttien maanden na de halving op de verkoopknop moeten drukken. Dat is in het verleden in ieder geval een strategie geweest die zijn vruchten afwierp.

Uiteindelijk kan alleen de tijd ons leren of dat ook ditmaal weer het geval zal zijn. Van kritiek op het model moet de analist in ieder geval weinig hebben. Pito Aurelius reageert onder het bericht van PlanB dat zijn S2F-model op dit moment niet helemaal op de juiste koers zit. PlanB reageert daar vervolgens op geheel eigen wijze op.

"Het S2F-model, dat inderdaad lineair is [...] deed het perfect tijdens alle voorgaande halvings (2012, 2016, 2020). De vraag is: gaat de halving van 2024 hetzelfde laten zien?", aldus de Nederlandse analist.

Op basis van het originele bericht lijkt hij in ieder geval te insinueren dat het voor bitcoin vooral om de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden en de halving draait en dat we de lastige kwesties rondom Binance en Coinbase niet teveel in onze strategie moeten betrekken.

Pompen rond de halving

Onder het originele bericht krijgt de analist ook de vraag of het op dit moment slim is om al je geld in bitcoin te schuiven. "Ik zeg niet dat je moet kopen of verkopen, WAT je moet kopen of verkopen, WANNEER je moet kopen of verkopen of HOEVEEL je moet kopen of verkopen. Zelfs als ik dat zou willen, dan zou ik dat niet kunnen, omdat ik jou, jouw inkomen, jouw assets en jouw strategie niet ken. Ik laat je alleen zien dat bitcoin historisch gezien pompt rond de halvings", zo luidt het antwoord van de analist.

Verder uit PlanB in de reacties nog stevige kritiek op fiatgeld. "Nee, we hebben geen fiatgeld nodig. Jij kan bitcoin accepteren, ik kan bitcoin accepteren en dan hoeven we geen fiatgeld te gebruiken om te handelen. We moeten gewoon de adoptie van bitcoin uitbreiden. Fiatgeld is een fictie", aldus een hele duidelijke PlanB.

Uiteindelijk moeten we wachten op de halving van 2024 en de maanden daarna om te kunnen bepalen of de analist gelijk heeft. In de financiële wereld bestaan geen zekerheden en als het over bitcoin gaat al helemaal niet.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....