PlanB: Bitcoin bevindt zich in de eerste fase van een nieuwe bullmarkt

Bitcoin zit volgens de Nederlandse analist PlanB nog altijd in de zogenaamde vroege fase van de nieuwe bullmarkt. In 2023 is de koers al met ruim 60 procent gestegen, maar we moeten uiteindelijk nog maar zien of we daarmee daadwerkelijk van de start van een nieuwe bullmarkt mogen spreken.

Op dit moment lijkt het nog veel te vroeg om dat soort optimistische teksten te gebruiken om de huidige staat van de markt te omschrijven.

PlanB is optimistisch

Als je echter naar de teksten van PlanB kijkt, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat bitcoin weer aan een nieuwe maanmissie begint. De populaire Nederlandse analist is er heilig van overtuigd dat de volgende halving weer een bullmarkt zal inluiden voor bitcoin.

Die halving staat voor april 2024 op het programma, dus wat dat betreft hoeven we niet heel lang meer te wachten op de volgende koersexplosies. Als we naar de vorige halving kijken (mei 2020), dan duurde het uiteindelijk tot november-december 2020 voordat de koers echt begon te rennen in die periode.

Wellicht dat we dus richting het einde van 2024 of begin 2025 weer eens aan een mooie bullrun mogen denken. Vooralsnog lijkt dat allemaal wat vroeg, zeker als je bedenkt dat de macro-economische omstandigheden niet helemaal in het voordeel van bitcoin zijn op dit moment.

Lastige kwestie

Dat macro-economische plaatje maakt dat er momenteel een hoop onzekerheid in de markt heerst. Ongeveer 14 tot 15 maanden geleden begon de Amerikaanse Federal Reserve met het bevechten van de inflatie en die strijd is nog altijd niet gestreden. Overigens is de inflatie ook elders op de wereld nog een probleem, maar de focus ligt op de Verenigde Staten, omdat de hele financiële wereld altijd naar Amerika kijkt.

Europa en andere continenten zijn zeker niet onbelangrijk, maar het wel en wee van de Verenigde Staten weegt nu eenmaal het zwaarste. Daar verhoogde de Amerikaanse centrale bank in een relatief kort tijdsbestek de rente van nul naar ongeveer vijf procent en de meeste economen verwachten om die reden een recessie in 2023.

Dat komt omdat de economie het ongeveer 10 jaar mocht doen met kunstmatig lage rentes en nu plotseling moet dealen met een rente van 5,00 tot 5,25 procent. Dat zorgt ervoor dat bedrijven en individuen die moeten herfinancieren of een nieuwe lening moeten afsluiten mogelijk in de problemen komen.

Het is wat dat betreft te hopen dat de inflatie snel zakt en we een zware recessie kunnen vermijden. Als de rente nog te lang op dit verhoogde niveau blijft, dan blijft het wellicht niet bij de eerste schimmen van een voorzichtige bankencrisis die we in het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal van 2023 zagen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....