PlanB: ‘Bitcoin vertoont 2015-achtige vibes’

De Nederlandse analist PlanB, die in 2019 zijn beroemde Stock-to-Flow (S2F) model publiceerde, constateert dat bitcoin op dit moment “2015-achtige vibes” laat zien. Destijds zat bitcoin ook in een fase dat de koers wat langer rond het 200-weekse bewegende gemiddelde hing. Uiteindelijk culmineerde dat in de bullrun van 2017, die de koers tot de 20.000 dollar optilde.

Als we nu een vergelijkbare bullrun krijgen, dan kan dat voor een gigantische koersexplosie zorgen.

Herhaling van 2015?

Uiteindelijk blijft dit echter allemaal speculatie en hebben we misschien nog wel te weinig data om echt vergelijkingen te kunnen maken. Bij iedere halving zijn de omstandigheden natuurlijk weer een tikkeltje anders, waardoor het gevaarlijk is om het verleden teveel als raadgever voor de toekomst te gebruiken.

Toch is het interessant om mogelijke scenario’s te schetsen op basis van de resultaten uit het verleden. Voor nu is het echter vooral hopen dat bitcoin er weer in slaagt om een succesvolle cyclus door te maken.

Wat we in ieder geval zien is dat het effect van de halvings per keer wat afneemt. Op zich is dat ook niet onlogisch, omdat bitcoin steeds groter wordt en om die reden is er steeds meer kapitaal nodig om dezelfde resultaten te boeken.

Voor de komende halving zou het al een fantastische prestatie zijn als de bitcoin koers door de grens van 100.000 dollar heen schiet. Zeker als je de macro-economische omstandigheden in ogenschouw neemt.

Speculatie

Verder moeten we niet vergeten dat de analyses van PlanB vooral gebaseerd zijn op de schaarste van bitcoin en in principe al het andere buiten beschouwing laten. We hebben daarnaast ook nog technische analyse, on-chain analyse en natuurlijk alle externe factoren die van invloed zijn op de koers.

In de Verenigde Staten lijkt er zo langzamerhand sprake van een “kleine oorlog” tegen bitcoin en de industrie. Wat dat betreft is het ook nog maar afwachten hoe zich dat allemaal uitspeelt.

De Securities and Exchange Commission (SEC) is momenteel echt op oorlogspad. Al zou dat ook in het voordeel van bitcoin kunnen werken. De rechtszaken van de toezichthouder richten zich immers met name op altcoins, die wij vooral zien als een afleiding voor bitcoin.

Mochten die altcoins straks verdwijnen door de acties van de SEC, dan is er een kans dat de markt meer de focus krijgt op bitcoin en dat de adoptie in een stroomversnelling raakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....