PlanB: ‘De halving van 2024 zal bitcoin een nieuwe bullmarkt brengen’

530 totale weergaven

De Nederlandse analist PlanB is altijd optimistisch over de bitcoin koers en ook ditmaal stelt hij zijn ruim 1,8 miljoen volgers niet teleur. Op 6 oktober 2022 publiceerde de analist een grafiek met zijn Stock-to-Flow model waarmee hij de voorspelling deed dat de halving van 2024 hetzelfde effect zou hebben als die van 2012, 2016 en 2020, namelijk een bullmarkt.

We liggen op schema

Gisteren kwam hij terug op die voorspelling door te stellen dat we inmiddels op schema liggen. Hiermee doelt hij uiteraard op de koersexplosie die bitcoin tot nu toe meemaakte in 2023. Vanaf het begin van het jaar scoorde bitcoin reeds een plus van ruim 68 procent.

Met de huidige koers van bijna precies 28.000 dollar zitten we echter nog behoorlijk ver van de all-time high van 69.000 dollar vandaan. Wat dat betreft is het nog maar de vraag of er een kans is dat we in 2023 al richting de oude all-time high doorschieten.

Vooralsnog lijken de bulls in ieder geval moeite te hebben om de koers van 28.000 dollar definitief te heroveren. Dat neemt niet weg dat het sentiment rondom bitcoin langzaamaan weer positief begint te worden.

Als we PlanB mogen geloven dan zit de halving van 2024 in ieder geval nog niet in de prijs en kunnen we ook wat dat betreft nog vuurwerk verwachten in het komende jaar.

Kanttekeningen

Er zijn ook wel wat kanttekeningen te plaatsen bij het eeuwige optimisme van PlanB. De analist houdt in zijn analyses namelijk weinig tot geen rekening met de macro-economische situatie die momenteel gaande is.

Het is wat dat betreft heel lastig om te stellen waar het heengaat voor bitcoin. De Amerikaanse Federal Reserve heeft nog altijd te dealen met een hoge inflatie en de markt met relatief hoge rentes, die het afgelopen jaar een behoorlijk negatieve impact op bitcoin hadden.

Het is ook nog maar de vraag of de Amerikaanse economie, die de afgelopen 10 jaar mocht genieten van rentes van 0 procent, kan ontsnappen aan een recessie met de huidige rente van ongeveer 5 procent.

Er bestaat een behoorlijke kans dat we dit jaar een recessie zien en dat zou voor bitcoin een primeur zijn. Wat dat betreft moeten we afwachten hoe bitcoin op een eventuele recessie reageert. Meestal is een recessie op de korte termijn niet goed voor risico-assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....