PlanB: “De wereld is niet klaar voor de volgende bitcoin halving”

De volgende halving van bitcoin komt voorzichtig dichterbij. Voor nu staat deze historisch gezien belangrijke gebeurtenis op de planning voor 18 maart 2024, al blijft dat natuurlijk afhankelijk van de snelheid waarmee miners nieuwe blokken weten te produceren. Op dat moment halveert de blokbeloning voor miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

De wereld is er niet klaar voor

De Nederlandse analist PlanB ontwikkelde zich na de publicatie van zijn Stock-to-Flow model in 2019 als "Mister Halving", omdat praktisch zijn volledige model draait om de halving draait. Het is dan ook geen verrassing dat de analist enorm uitkijkt naar de volgende halving en daar grote verwachtingen van heeft.

"De halving draait niet zozeer om het afnemen van de supply en de beloning voor miners, maar meer over de toename van de schaarste van bitcoin in de ogen van de investeerders. De halving van 2024 zal de schaarste opwaarderen naar een Stock-to-Flow verhouding van 110... de wereld is niet klaar voor een S2F110 asset", aldus een optimistische PlanB.

De analist geeft hiermee aan dat hij rondom de halving weer een nieuwe bullmarkt verwacht, anders had hij wel voor andere bewoordingen gekozen. Uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar zien. De resultaten die bitcoin in het verleden behaalde na halvings zijn natuurlijk alles behalve een garantie voor de toekomst.

Halving van 2024 niet ingeprijst

Ter ere van zijn eerder besproken post organiseerde PlanB ook een poll over de bitcoin-halving van 2024. Volgens een ruime meerderheid van de ruim 24.800 stemmers is de komende halving nog niet ingeprijst. 58,8 procent van de stemmers geeft aan dat ze verwachten dat de koers zal toenemen na de halving.

Een kleine 11 procent zegt dat de halving al in de prijs verwerkt zit en 30,1 procent geeft aan dat ze het niet weten en de resultaten willen zien. In principe zegt daarmee 84 procent van de stemmers die wel een mening heeft dat de koers zal stijgen. Op basis daarvan concludeert PlanB: "De halving van 2024 is niet ingeprijst en zal de koers pompen."

Het is leuk om te zien dat PlanB zo optimistisch is gebleven, ondanks dat zijn stock-to-flowmodel zijn glans een beetje verloren is. Aan de andere kant heeft de manier waarop hij zich manifesteert ook iets wanhopigs en simpels, omdat hij iedere keer hetzelfde verhaal afdraait en extreem bullish is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....