PlanB kijkt naar Bitcoin prijs van $135.000 dit jaar, 4 andere interessante statistieken

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant en je kunt daardoor leuke statistieken vinden. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

Ja, het is een saaie markt momenteel met heel weinig volume. Elk positief geluid is dan ook gelijk ‘hopium’, zo verzucht de on-chain analist William Clemente III.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Stock-to-flow

Een van de bekendste modellen in de wereld van bitcoin is het stock-to-flow model van PlanB. Met dit model probeert de anonieme Nederlander de potentiële groei van bitcoin in kaart te brengen. Als de koers dit model volgt dan komen er de komende jaren prijzen aan die ver boven het huidige niveau liggen.

Let op: het gaat hier om een model. Het is géén voorspelling of zekerheidje, ondanks de populariteit van PlanB en het model. Naast een hoop fans zijn er ook genoeg criticasters die denken dat je de ontwikkelingen van bitcoin niet in zo'n grafiek kunt vangen.

Door de huidige prijsdalingen komt de quant met een nieuwe grafiek met mogelijke prijsontwikkelingen. Hij noemt een prijs van $135.000 per BTC als 'worst case scenario'.

Kortom: hij is nog altijd optimistisch. Zijn originele modellen waren echter een stuk positiever.

2. Bitcoin verkocht

Naast het stock-to-flow model is PlanB ook druk met andere interessante datapunten. Hij deelt een opmerkelijke statistiek: 60% van de verkochte bitcoin in juni en mei werden gekocht in maart en april dit jaar. 40% werd eerder gekocht en met winst verkocht.

Een groot gedeelte van de verkochte bitcoin de afgelopen weken kwam dus van nieuwelingen in de markt, of van mensen die toch niet zeker waren van hun zaak na eerdere aankopen.

3. Bitcoin voorraden van miners ‘stabiel’

Afgelopen week brak het nieuws dat ook de regio Sichuan grote mining locaties wil gaan sluiten. Moeten miners hun bitcoin omwisselen in dollars of andere valuta voor hun verhuizing? Vooralsnog zijn er géén signalen die daar op wijzen, aldus Dilutionproof, een Nederlandse on-chain analist die de markt in de gaten houdt.

4. Is de derivatenmarkt afgekoeld?

Diezelfde analist kijkt ook naar de bitcoin voorraden bij exchange. Je hebt pure spot exchanges die géén derivaten aanbieden: hun voorraad is amper gedaald. Maar de bitcoin bij beurzen die speculatieve producten aanbieden (futures, swaps) is dat wél het geval. Is de oververhitte speculatieve gekte voor even voorbij?

5. Liquide voorraad beurzen daalt

Dat is ook een trend in de markt die William Clemente ziet. De afgelopen drie dagen is er 14.793 BTC van exchanges weggehaald. Dat kan een aantal verklaringen hebben: beleggers herstructuren hun wallets en zetten een deel van hun BTC in cold storage. Daarnaast is er minder BTC die naar derivaten - of interestproducten gaat momenteel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...