Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

De populaire bitcoin mining regio Sichuan in China grijpt hard in. Per 25 juni is het energieleveranciers verboden om stroom te leveren aan datacenters in de regio. Sluiting van tientallen mining locaties dreigt.

Sichuan kondigt verbod aan, shake-out miners dreigt

Sichuan in het zuidwesten van het land is een populair gebied omdat er goedkope stroom is door een overvloed aan waterkracht. Dus eigenaren van datacenters of mining bedrijven worden per 25 juni afgesloten van de energievoorraad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De regio zelf heeft het verbod nog niet formeel aangekondigd, maar overheidsdocumenten zijn uitgelekt op Twitter. Het betreffen documenten afkomstig van het regionale energiebureau en de regionale economische ontwikkelingsorgaan.

Onder meer de doorgaans goed ingevoerde verslaggever achter het account Wu Blockchain bericht erover. Vooralsnog gaat het om onbevestigde berichten, hoewel 'China' niet geneigd is om verbod officieel aan te kondigen.

Concluderend: de lokale overheid van de Sichuan provincie heeft een dringend advies voor staatsbedrijven die energie leveren: deze mogen géén elektriciteit meer leveren aan datacenters waar de bitcoin gedolven wordt.

In de documenten staat ook een lijst met 26 grote bitcoin mining locaties, waarvoor op termijn sluiting dreigt. De maatregelen zijn volgens Wu Blockchain dan zich ook richten op de grote (re) projecten. Kleinschalige mining bedrijvigheid in private handen en niet door de staat, is lastiger te controleren en stop te zetten. Toch wil de regio hiertegen optreden.

En dat is pijnlijk, want juist de groteren hadden toenadering gezocht tot de overheid om in leven te blijven. Zo zijn er diverse industriële zones opgericht om te mogen minen, maar daar gaat nu resoluut een streep door.

China shake-out

Het nieuwe bericht komt niet geheel als een verrassing. want de overheid in China wil gradueel deze industrie aan banden leggen, op federaal, regionaal en lokaal niveau. In bepaalde regio’s was er al sprake van een verbod op mining en nu sluit de populaire regio Sichuan zich daarbij aan. Uitzondering is Yunnan, die vooralsnog niet kiest voor een verbod.

De meest voor de hand liggende verklaring die de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs noemde in deze Hup Bitcoin podcast: mining bedrijven consumeren (ironisch genoeg) teveel groene stroom en de overheid wil deze groene stroom voor andere sectoren benutten.

Miners gaan daarom verhuizen, zo waarschuwde Van der Chijs eind vorige maand.

Tot nu toe is de totale hashrate van het bitcoin netwerk niet gedaald. Afgelopen weekend is wel de moeilijkheidsgraad met 5% naar beneden gecorrigeerd. Mining bedrijven zoek altijd op zoek naar goedkope stroom. Vinden ze dat elders, dan zullen ze verhuizen naar andere locaties buiten China.

Tegen de huidige marktprijs van ~$37.000 maken miners namelijk nog steeds lucratieve winstmarges, want de kostprijs per bitcoin ligt tot 3 tot 5 keer lager dan de marktprijs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Chinamining

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  1 comment

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

  Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Bitcoin
  BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

  Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

  Lees meer