Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

De populaire bitcoin mining regio Sichuan in China grijpt hard in. Per 25 juni is het energieleveranciers verboden om stroom te leveren aan datacenters in de regio. Sluiting van tientallen mining locaties dreigt.

Sichuan kondigt verbod aan, shake-out miners dreigt

Sichuan in het zuidwesten van het land is een populair gebied omdat er goedkope stroom is door een overvloed aan waterkracht. Dus eigenaren van datacenters of mining bedrijven worden per 25 juni afgesloten van de energievoorraad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De regio zelf heeft het verbod nog niet formeel aangekondigd, maar overheidsdocumenten zijn uitgelekt op Twitter. Het betreffen documenten afkomstig van het regionale energiebureau en de regionale economische ontwikkelingsorgaan.

Onder meer de doorgaans goed ingevoerde verslaggever achter het account Wu Blockchain bericht erover. Vooralsnog gaat het om onbevestigde berichten, hoewel 'China' niet geneigd is om verbod officieel aan te kondigen.

Concluderend: de lokale overheid van de Sichuan provincie heeft een dringend advies voor staatsbedrijven die energie leveren: deze mogen géén elektriciteit meer leveren aan datacenters waar de bitcoin gedolven wordt.

In de documenten staat ook een lijst met 26 grote bitcoin mining locaties, waarvoor op termijn sluiting dreigt. De maatregelen zijn volgens Wu Blockchain dan zich ook richten op de grote (re) projecten. Kleinschalige mining bedrijvigheid in private handen en niet door de staat, is lastiger te controleren en stop te zetten. Toch wil de regio hiertegen optreden.

En dat is pijnlijk, want juist de groteren hadden toenadering gezocht tot de overheid om in leven te blijven. Zo zijn er diverse industriële zones opgericht om te mogen minen, maar daar gaat nu resoluut een streep door.

China shake-out

Het nieuwe bericht komt niet geheel als een verrassing. want de overheid in China wil gradueel deze industrie aan banden leggen, op federaal, regionaal en lokaal niveau. In bepaalde regio’s was er al sprake van een verbod op mining en nu sluit de populaire regio Sichuan zich daarbij aan. Uitzondering is Yunnan, die vooralsnog niet kiest voor een verbod.

De meest voor de hand liggende verklaring die de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs noemde in deze Hup Bitcoin podcast: mining bedrijven consumeren (ironisch genoeg) teveel groene stroom en de overheid wil deze groene stroom voor andere sectoren benutten.

Miners gaan daarom verhuizen, zo waarschuwde Van der Chijs eind vorige maand.

Tot nu toe is de totale hashrate van het bitcoin netwerk niet gedaald. Afgelopen weekend is wel de moeilijkheidsgraad met 5% naar beneden gecorrigeerd. Mining bedrijven zoek altijd op zoek naar goedkope stroom. Vinden ze dat elders, dan zullen ze verhuizen naar andere locaties buiten China.

Tegen de huidige marktprijs van ~$37.000 maken miners namelijk nog steeds lucratieve winstmarges, want de kostprijs per bitcoin ligt tot 3 tot 5 keer lager dan de marktprijs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining China

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties