PlanB: ‘Start van een nieuwe bullmarkt voor bitcoin?’

De Nederlandse analist PlanB brak in 2019 door met zijn Stock-to-Flow model, waarmee hij de eerste was die een serieuze poging waagde om een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin. Met het model deed hij wilde voorspellingen, die in eerste instantie redelijk uitkwamen. Op dit moment zitten de modellen er behoorlijk ver naast met hun voorspellingen, maar dat weerhoudt PlanB er niet van om andere interessante analyses te delen.

Enkele uren geleden deelde hij bijvoorbeeld een grafiek met de correlatie tussen bitcoin en de S&P 500. Wat hij in die grafiek zag, betekent mogelijk het begin van een nieuwe bullmarkt.

Start van een nieuwe bullmarkt

Normaal gesproken staan we aan de start van een nieuwe bullmarkt als de correlatie tussen de S&P 500 en bitcoin in het voordeel van de digitale munt breekt. Dat wil zeggen, als de bitcoin koers stijgt terwijl de S&P 500 juist aan een daling begonnen is.

Op dit moment is er sprake van zo'n periode en PlanB vraagt zich af of er hiermee misschien ook een nieuwe bullmarkt is begonnen voor bitcoin. "Meestal zie je dit voor de start van een nieuwe bullmarkt. Ik vraag me af waarom en of we binnenkort een vergelijkbare situatie zullen zien?", aldus PlanB.

Dit is overigens niet de eerste keer dat PlanB tijdens deze periode speculeert op de start van een nieuwe bullmarkt. Over het algemeen is de Nederlandse analist behoorlijk optimistisch, maar er bestaat natuurlijk een kans dat hij ditmaal gelijk krijgt.

Wat is er aan de hand?

Het Amerikaanse bankensysteem staat enigszins onder druk. Door de renteverhogingen van de Federal Reserve zijn er al meerdere banken omgevallen en staan anderen onder druk. De kans is aanwezig dat mensen daardoor langzaam het vertrouwen in het banksysteem verliezen en zich verschuilen achter assets als bitcoin, die in principe los staan van het traditionele financiële systeem.

Mochten er meer banken in de problemen komen, dan is het heel goed mogelijk dat deze opleving van bitcoin doorzet. Hoe meer problemen er ontstaan in het traditionele financiële systeem, hoe eerder de Federal Reserve zijn plannen voor verdere renteverhogingen moet staken.

Op het moment van schrijven prijst de markt voor 2023 zelfs alweer twee tot drie renteverlagingen in. Zo zie je maar dat het macro-klimaat behoorlijk snel kan omslaan en dat er eigenlijk geen peil op te trekken is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....