PlanB: “Is het een goed moment om bitcoin te kopen of juist niet?”

De Nederlandse analist PlanB, die enkele jaren geleden furore maakte met zijn Stock-to-Flow model, roept richting zijn 1,8 miljoen volgers dat vandaag een goed moment is om bitcoin te kopen. Dit baseert de 'gevallen analist' op het percentage van alle bitcoin dat momenteel op een verlies staat in de context van het verleden.

Wat zeg je?

De Bitcoin blockchain maakt het mogelijk om een hoop interessante data te verzamelen over het gedrag van investeerders. Iedere transactie is in principe openbaar en met een node kun je precies zien waar alles vandaan komt en hoe lang bepaalde bitcoin al op dezelfde plek staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat is precies wat PlanB gedaan heeft, waardoor hij weet dat ongeveer 50 procent van alle bitcoin op dit moment op een virtueel verlies staan. Dit betekent simpelweg dat deze bitcoin voor het laatste van wallet zijn gewijzigd op het moment dat de koers hoger was dan de huidige 19.000 dollar.

In het verleden was het voor instappers vrijwel altijd goed nieuws als 50 procent van alle bitcoin op een virtueel verlies stonden. Zoals je in de bovenstaande grafiek van PlanB kunt aflezen, is de koers vanaf dat niveau iedere keer begonnen aan een nieuwe bullmarkt.

De bodem is bereikt

Als het aan PlanB ligt is de bodem dan ook bereikt, tenzij het dit keer helemaal anders is en "dat is de vraag", zoals de analist het op zijn Twitter zet. Het heeft er alle schijn van dat we ditmaal in een unieke situatie zitten. De wereldwijde schuldenberg is hoger dan ooit, de inflatie slaat overal ter wereld om zich heen en centrale banken weten even niet waar ze het moeten zoeken.

Vandaag maakt de Amerikaanse versie van het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe CPI bekend en de verwachtingen zijn dat deze relatief hoog uitvalt. De verwachting voor de CPI is een score van 8,1 procent en de kerninflatie (CPI - voedsel en energie), ligt waarschijnlijk op 6,5 procent.

Daarmee zou de kerninflatie ten opzichte van afgelopen maand zelfs met 0,2 procent stijgen. De kans dat de Federal Reserve op basis van die cijfers ineens komt met een koerswijziging is klein en dat is uiteindelijk waar de markt momenteel op wacht. Bitcoin en de rest van de financiële markt gaan al het hele jaar gebukt onder de stijgende rentes.

Voor het starten van een nieuwe bullmarkt lijkt het erop dat we tenminste moeten wachten op het moment dat de belangrijkste centrale bank ter wereld, de Amerikaanse Federal Reserve, van koers wijzigt en stopt met het verhogen van de rente of de rente zelfs verlaagt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....