PlanB ziet ‘mooie koopkans’, of alles is anders en de wereld gaat ten onder

De Nederlander PlanB maakte een paar jaar geleden furore met zijn Stock-to-Flow model dat een tijdlang met angstaanjagende precisie het verloop van de bitcoin koers wist te voorspellen. Inmiddels lijken zijn modellen gebroken te zijn en krijgen ze niet meer de aandacht van toen. Dat neemt niet weg dat PlanB nog altijd met interessante grafieken komt.

Voor de goede orde: ook hier geldt dat alle modellen fout zijn, maar sommige zijn wel bruikbaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Generationele koopkans

In de eerste grafiek van PlanB die we bespreken plot de analist de bitcoin koers, de Relative Strength Index en de Realized Price gedeeld door het voortschrijdend gemiddelde. Interessant is dat hij deze lijnen op de complete koersgeschiedenis van bitcoin plakt, waardoor we een volledig plaatje krijgen.

PlanB ziet 'mooie koopkans', of alles is anders en de wereld gaat ten onder

Op basis van de bovenstaande grafiek komt PlanB tot de conclusie dat de huidige situatie een "generationele koopkans" betreft - zoals eind 2011/begin 2012, 2015 en eind 2018/begin 2019. Het alternatief is dat het ditmaal anders is en de "wereld ten ondergaat" zoals PlanB dat op geheel eigen wijze weet te verwoorden.

Deze plaat van PlanB lijkt in ieder geval aan te geven dat we momenteel op of rond de bodem zitten. Waarmee zijn analyse overeenkomt met die van vele andere analisten en verschillende on-chain indicatoren die al een bodemsignaal hebben afgegeven.

"Als een uurwerk"

De volgende grafiek van PlanB die we de revue laten passeren is simpelweg een weergave van de hoeveelheid bitcoin die momenteel op een virtueel verlies staan. Interessant is dat we kunnen zien dat bitcoin vrijwel iedere keer in de geschiedenis een bodem vond bij ongeveer 40 procent.

Ook ditmaal begon bitcoin na het aantikken van 'donkerblauw' aan de klim omhoog, wat bij PlanB voor de reactie "als een uurwerk" zorgde. Ergens is het inderdaad prachtig om de 'psychologie van de massa' zo mooi te zien terugkomen in bitcoin.

Wat dat betreft is bitcoin als financiële asset ook uniek. Vanwege de blockchain is deze informatie namelijk op te vissen, iets wat met andere financiële assets niet mogelijk is. Het enige is dat we uiteraard niet met zekerheid kunnen zeggen dat een transactie op de blockchain ook daadwerkelijk betekent dat de bitcoin in kwestie van een nieuwe eigenaar zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....