Podcasting 3.0: Bitcoin betalingen accepteren via nieuwe Lightning functie

Het Lightning Netwerk, een laag bovenop Bitcoin, opent mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen. Zo deelt ontwikkelaar John Carvalho een nieuw idee: podcasting 3.0 met crowdwalls. Je legt als luisteraars allemaal geld in, tot het doel bereikt is, om vervolgens de content te kunnen luisteren.

Bitcoin via Lightning

Het Lightning Netwerk is een schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin betalingen. Je kunt er sneller en goedkoper transacties mee doen, die ook nog eens privacy-vriendelijk zijn. Het netwerk bestaat uit betaalkanalen tussen nodes met daarin satoshi's gelocked. Deze kun je buiten de blockchain om heen en weer schuiven om betalingen te doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het idee om Bitcoin te podcasts te combineren met Lightning bestaat al een tijdje. Dit heet Podcasting 2.0 en het komt er op neer dat je via Lightning satoshi's kunt moneystreamen. Zo betaal je de content creator voor iedere x minuten/seconden dat je luistert.

Het idee van podcasting 3.0 gaat nog weer wat verder. In onderstaande tweet wordt uitgelegd hoe het werkt. Het betreft een alternatieve manier om je podcast te publiceren. Het is als het ware een fundraiser of kickstarter waarbij je als luisteraar geld inlegt voordat de podcast beschikbaar is. Is het doel bereikt? Dan kun je met z'n allen beginnen met luisteren.

Zelf noemen ze dit idee een 'crowdwall', als combinatie van een 'paywall' die door de 'crowd' wordt afbetaald.

Nieuwe verdienmodellen

Of dit idee nou wel of niet levensvatbaar is: het laat mooi zien dat je enorm veel innovatieve dingen kunt bouwen met open source geld. Want je kunt creëren wat je als ontwikkelaar wilt maken, zonder dat je goedkeuring van derde partijen zoals Spotify, CreditCard maatschappijen of banken nodig hebt.

Omdat betalingen direct van luisteraar (of fan) naar host (of eigenaar) gaan, ontstaan er nieuwe incentives die er nog nooit eerder waren. Daarnaast is iedereen vrij om platformen wat men zelf leuk of nuttig lijkt.

In bovenstaand voorbeeld wordt zelfs 50% van de inkomsten gedeeld met een goed doel. In het geval van deze podcast 'The Biz' van John Carvalho mag de gast kiezen waar dit geld naartoe gaat.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
lightning