Politicus in Panama introduceert Bitcoin wetsvoorstel

Een onafhankelijke politicus in Panama komt met een wetsvoorstel om bitcoin (BTC) te reguleren. Congreslid Gabriel Silva wil hiermee Panama klaarmaken voor het alsmaar groeiende fenomeen.

Naast bitcoin wordt ook ethereum specifiek genoemd in het wetsvoorstel als crypto asset.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let op! Het gaat hier níet om zo'n ingrijpend plan als recentelijk in El Salvador is uitgevoerd. Er lijken (nog?) geen plannen om bitcoin een wettig betaalmiddel te maken.

Bitcoin en regeltjes

Elk land probeert op een eigen manier de opkomst van bitcoin in een wettelijk kader te krijgen. Het netwerk en het protocol is niet in een wetboek te vangen. Maar je kunt bijvoorbeeld wel denken aan bepaalde regels voor bedrijven of particulieren bij dit soort wetsvoorstellen.

Volgens Silva is dat vooral wat hij met dit voorstel wil bereiken. ''Ons voorstel is eenvoudig en verleent in de eerste plaats rechtszekerheid en veiligheid aan crypto-activa in Panama, bijvoorbeeld cryptocurrency's", zegt Silva in een video waarin hij de wet uitlegt.

Zijn voorstel moet nog door het politieke proces heen komen. Maar wat hij zegt klinkt logisch: er moeten regels en richtlijnen zijn voordat ondernemers, bedrijven en investeerders zich mengen in de bitcoin industrie van het land.

Met gunstige regels voor een bepaalde niche in de industrie kun je extra kapitaal en werkgelegenheid binnenhalen als land. Als het aan Silva ligt kunnen mensen in Panama straks ook bijvoorbeeld belastingen betalen in BTC.

Rechtspersonen in het land kunnen in principe de transacties doen die ze nu met andere valuta doen, zo lang je daarmee niet andere wetten overtreedt.

Voorlopig is dit nog een voorstel, maar het laat zien dat politici wereldwijd bitcoin ook zien als onderdeel van hun politieke agenda. En waarom ook niet? Zeker als relatief kleine politicus val je in ieder geval op.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...