Politiediensten in Verenigd Koninkrijk hebben al $435 miljoen aan Bitcoin in beslag genomen

De politiediensten in het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen vijf jaar voor £322 miljoen aan Bitcoin en andere cryptocurrency’s in beslag genomen na strafrechtelijk onderzoek. Omgerekend komt dit neer op $435 miljoen.

Inbeslagname

De New Scientist heeft Freedom of Information (FOI) verzoeken ingediend bij 48 Britse politiediensten. Uit deze WOB-achtige documenten blijkt dat 12 van hen ooit cryptovaluta in beslag heeft genomen. 15 van de ondervraagden lieten niets van zich horen of weigerden informatie te verstrekken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De overgrote meerderheid – meer dan 99,9% – van de in beslag genomen cryptocurrency was Bitcoin. Verder ging het ook om Ethereum en enkele privacycoins, waaronder Monero, Dash en Zcash.

Het gros van het geld werd door de Londense Metropolitan Police afhanden gemaakt. Het zou gaan om £294 miljoen ($398 miljoen). Daarnaast heeft de politie van Greater Manchester £25 miljoen ($34 miljoen) geconfisqueerd, terwijl ze in Dyfed-Powys £2,4 miljoen ($3,2 miljoen) terugpakten.

Hoofdinspecteur van recherche van de Greater Manchester Police vertelt dat ze steeds beter snappen hoe cryptovaluta werken. Ze hebben een aparte divisie opgezet en speciaal personeel aangetrokken om rechercheurs op te leiden.

Moeilijke procedures

Hoewel vrij makkelijk contant geld in beslag kan worden genomen als er een vermoeden bestaat van criminele activiteiten, is dit voor cryptovaluta stukken moeilijker. Bitcoin wordt onder de Proceeds of Crime Act gezien als property en niet als cash.

“Voordat deze regels ook beter op orde zijn, blijft het erg lastig”, zo vertelt Gary Cathcart, het hoofd van financiële onderzoeken van de National Crime Agency:

“We bevinden ons met crypto een beetje in dezelfde situatie als 20 jaar geleden met contant geld. We hebben niet de passende wetgeving om het in beslag te nemen .”

Onlangs namen de Amerikaanse concullega’s van het FBI nog $180 miljoen aan bitcoin in beslag.

Nederlandse opsporingsdiensten hebben vorig jaar ook een succes geboekt in hun strijd tegen witwassen van criminele gelden. De fiscale opsporingsdienst (FIOD), de landelijke politie en het Openbaar Ministerie (OM) namen tientallen miljoen euro’s aan cryptomunten in beslag in witwasonderzoeken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad