Popster Taylor Swift liet $100 miljoen van FTX aan zich voorbij gaan

Taylor Swift had het al vroeg door: er zit iets mis met FTX. De Amerikaanse celebrity zag af van een enorme sponsorovereenkomst met de cryptobeurs. Ze zette vraagtekens bij de exchange en liet de $100 miljoen aan zich voorbij gaan.

Sponsordeal

Dat blijkt uit informatie van de advocaat die een class action-rechtszaak tegen verschillende FTX-promotors afhandelt.

Adam Moskowitz verscheen op de podcast “The Scoop” van The Block om de rechtszaak te bespreken. Hij vertelt dat de aanklagers meer dan $5 miljard van FTX in kaart willen brengen die bij een groot aantal beroemdheden terecht is gekomen. Onder andere Shaquille O’Neal, Tom Brady en Larry David gingen in zee met de inmiddels failliete beurs.

De advocaat beweerde dat ze niet hun due diligence hadden gedaan om te controleren of FTX de wet overtrad.

“De enige persoon die ik vond die dat deed, was Taylor Swift.”

Ze trok zich terug uit de deal en maakte nooit reclame voor de beurs. Het lijkt er op dat Swift wat dat betreft een goed team achter zich heeft. Haar vader werkte vroeger voor vermogensbeheerder Merrill Lynch.

Het plan was om tickets als NFT’s te verkopen. Moskowitz onthult hierover:

“Wij kwamen erachter dat Taylor Swift hen eigenlijk vroeg: ‘Kun je me vertellen dat dit geen niet-geregistreerde effecten zijn?”.

Ongeregistreerde effecten

Een effect is in het Engels ‘security’. Deze term komt de laatste tijd regelmatig voorbij, vaak in combinatie met uitlatingen van de SEC en CFTC., Dit zijn beide toezichthouders voor respectievelijk de effecten- en de grondstoffenmarkt.

Alle effecten, zoals aandelen of obligaties, die in de VS worden aangeboden en verkocht, moeten worden geregistreerd bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Grondstoffen zoals goud, zilver en olie (en futures hiervan) vallen onder de vleugels van de Commodity Futures Trading Commission.

In een klacht tegen FTX-managers zei de SEC eerder al dat FTT, de token van FTX, is geclassificeerd als een effect omdat het werd verkocht als een investeringscontract. Het was echter niet juist geregistreerd en daarmee overtraden ze de wet.

De rechtszaak van Moskowitz beschuldigt de beroemdheden daarom op hun beurt weer van het promoten van een niet-geregistreerde security en probeert de schadevergoeding te verhalen van klanten die geld zijn kwijtgeraakt. FTX viel om en vroeg in november faillissement aan.

Swift hoeft zich daar niet druk over te maken: ze deed niet mee aan promotiecampagnes.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX