Populairste Bitcoin fonds in Europa kiest voor groen en wil CO2-neutraal worden

Investeringsbedrijf ETC Group maakt vandaag bekend dat ze hun Bitcoin exchange traded product (ETP) CO2-neutraal zullen gaan maken. Hun financieel product is een van meest populaire Bitcoin fondsen in Europa.

Groen Bitcoin fonds

De uitlatingen van Elon Musk van een paar maanden geleden, heeft de vraag naar milieuvriendelijke cryptofondsen aangewakkerd. Ook de Europese Unie wil ‘vuile investeringen’ inperken, zo schrijft het bedrijf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze gaan gebruik maken van het Zwitserse adviesbureau South Pole om de koolstof-emissie terug te brengen. Dit bedrijf investeert in allerhande groene dingen. Zo zullen ze dit ook namens ETC Group gaan doen, om daarmee als tegenhanger te fungeren voor de bitcoin transacties van het fonds.

Sinds enkele maanden ligt het minen van bitcoin onder vuur, omdat dit een enorme CO2-uitstoot zou veroorzaken. Miners slurpen elektriciteit, en sommige partijen claimen dat dit voornamelijk van grijze en bruine energiebronnen vandaan komt. De praktijk ligt overigens iets genuanceerder dan doorgaans wordt beweerd:

Bradley Duke, de CEO van ETC Group, vertelt aan Decrypt meer over de zet van zijn bedrijf:

“Het was eigenlijk iets waar al langer op de achtergrond aan werkten , en toen werd het versneld door de tweets van Elon Musk”

Tesla besloot enkele maanden geleden om te stoppen met het accepteren van bitcoin betalingen, omdat deze transacties een negatieve impact zouden hebben op het milieu.

ETP in Europa

ETC lanceerde afgelopen juni zijn Bitcoin ETP in Europa. Het heeft nu 17.674 BTC ($ 585 miljoen) in beheer, wat wordt bewaard door het in Californië gevestigde BitGo. Het fonds van ETC heeft de hoogste handelsvolumes van alle Bitcoin ETP in Europa.

Een ETP staat voor een ‘op de beurs verhandeld product’, ook wel bekend als exchange traded product. Het is een effect dat de prijs van een onderliggend activa of financieel instrument volgt, in dit geval dus bitcoin. Zo kunnen investeerders wel blootstelling hebben aan de cryptovaluta, zonder deze echt zelf in beheer te hoeven hebben.

ETC wil nu dus geld apart zetten voor groene investeringen, om de CO2-uitstoot van ‘hun’ bitcoin af te dekken. Duke maakt niet bekend welk bedrag ze apart zetten voor hun ‘groene tour’. Ze zullen de kosten in ieder geval niet gaan doorberekenen naar de investeerders van hun Bitcoin ETP, zo vertelt de CEO.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETP