Populariteit Bitcoin Lightning Netwerk neemt toe: 250 BTC erbij in juni (+15%)

De populariteit van het Bitcoin Lightning Netwerk blijft toenemen. Afgelopen maand is er naar verluidt 250 bitcoin (BTC) bij gekomen.

Bitcoin op Lightning

Het gaat überhaupt de goede kant op met Lightning. Twee weken geleden berichtten we al dat er 1.600 bitcoin op Lightning zat. Dat was destijds een record. Negen dagen ervoor bereikte de schaalbaarheidsoplossing de 1.500 BTC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lightning bestaat uit een netwerk van betaalkanalen. Ieder betaalkanaal heeft z'n eigen balans. Als je een betaalkanaal opent, zet je als het ware een beetje bitcoin op slot. Vervolgens bepaal je samen met de andere peer van het betaalkanaal hoe de onderlinge balans eruit ziet.

Op deze manier kun je sats heen en weer pingpongen zonder dat al deze betalingen in de blockchain staan. Zie het als een barrekening, waarbij je maar één keer afrekent terwijl je de barrekening gedurende de avond in de kroeg telkens update. De liquiditeit in het netwerk is dus superbelangrijk.

In totaal zit er momenteel 1.707 BTC in Lightning, volgens het dasboard van Clark Moody. Maar liefst 250 BTC daarvan is er in juni bij gekomen. Dat is een toename van bijna 15% in één maand!

Het is overigens geen maandrecord. Eind 2018 en in maart 2019 ging het in twee maanden een stukje harder, met meer dan 300 BTC per maand.

Opmars Lightning

Het momentum van Lightning heeft een boost gekregen door het nieuws uit El Salvador. Bitcoin is hier een wettig betaalmiddel, en daarmee ontkracht het direct alle (foute) misstanden dat bitcoin te duur en te traag is.

Lightning lost dit probleem op: snel en goedkoop betalen is wél mogelijk. Het begon allemaal bij Bitcoin Beach in El Zonte, waar Lightning via Wallet of Satoshi voeten aan de grond kreeg. Al snel meldden ook andere apps zich op het toneel, zoals Strike van Jack Mallers.

Met zijn neobank-app die fiatgeld en bitcoin via Lightning bij elkaar brengen, geeft hij een duidelijk signaal af: bitcoin is wél te gebruiken als betaalmiddel. Strike maakt echter ook gebruik van private betaalkanalen, omdat ze daarmee de stabiliteit beter kunnen waarborgen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning