‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

 

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken minder bullish in hun commentaren. De koers maakt zich op voor een spannende maandsluiting, wat gaat het worden?

Bitcoin momentum is even weg

Nog steeds boven de $50.000, heeft bitcoin in de afgelopen twee weken het bullish momentum verloren. Hoop op een aanval op hogere niveaus blijft voor sommigen bestaan, maar er is amper koopdruk vanuit de markt.

De komende dagen staan een paar belangrijke zaken op de agenda, zoals macro-economische gegevens uit de Verenigde Staten én donderdag de maandelijkse afsluiting. Gaat dat voor volatiliteit zorgen?

Het macro-economische landschap is op zichzelf precair, want het is onzeker of de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, een renteverlaging gaat doorvoeren nu de inflatiecijfers toch ’tegenvallen’. Lage (re) rente is doorgaans goed nieuws voor schaarse assets zoals bitcoin. Intern speelt er bij bitcoin de halving, die in april op het programma staat.

In een analyse van Cointelegraph zijn er een aantal prijsfactoren op een rijtje gezet.

Bitcoin maandafsluiting

Bitcoin blijft handelen in een smal bereik na de weeksluiting, die gedurende de tweede helft van februari van kracht was. Op $51.700 bood de laatste afsluiting weinig inspiratie voor de bulls, ongeveer $450 lager dan eerder, zo blijkt uit gegevens van Cointelegraph Markets Pro en TradingView.

Voor de analisten van Material Indicators zijn er belangrijke signalen voor een neergang. “Dit is een rode W-afsluiting voor BTC met een nieuw Trend Precognition (neerwaarts) signaal,” schrijven ze op X (voorheen Twitter).

Sommige populaire marktwaarnemers zijn ondanks de zijwaartse actie optimistischer. Onder hen ook de analist Bitcoin Munger. “Market makers lijken nu hun oog te hebben op $53.000 shorts,” zo staat in zijn X-bericht te lezen. Gegevens van CoinGlass tonen aan dat BTC/USD nog steeds met meer dan 20% is gestegen in februari.

 

Macrocijfers

De macromarkt staat deze week in het teken van Amerikaanse banen- en uitgavengegevens. Hierbij staat de laatste bekend als een belangrijke inflatie-indicator van de Fed. Beide cijfers staan 29 februari op de planning, en dat kan leiden tot volatiliteit van de koers.

Werkgelegenheidstrends bepaalden het marktsentiment in januari, terwijl de Personal Consumption Expenditures (PCE) Index cruciaal is voor het beleid van de Fed als het gaat om rentebeslissingen. De cijfers komen op een moeilijk moment. Inflatiegegevens hebben onlangs de verwachtingen overtroffen. De markten hebben de kansen op een renteverlaging door de Fed in haar maartvergadering aanzienlijk herprijsd.

Volgens gegevens van CME Group’s FedWatch Tool heeft maart momenteel slechts een kans van 4% om renteverlagingen te zien, met mei op 25%.

“Tegelijkertijd is het optimisme in Amerikaanse aandelen zodanig dat de S&P 500 dicht bij historische hoogtepunten is. Vorige week draaide alles om Nvidia, deze week gaat het weer over de Fed,” schrijft handelsbron The Kobeissi Letter in een deel van een X-bericht over deze week.

Bitcoin ‘pre-halving top’ signalen

Bitcoin-halvings bieden beleggers vaak een “laatste koopmogelijkheid” aan het begin van macro-opwaartse trends, zegt de populaire handelaar en analist Rekt Capital. In een van zijn nieuwste YouTube Shorts bestudeert Rekt Capital de prijsretraceringen van BTC die te zien waren rond de halveringsgebeurtenissen van 2016 en 2020.
De eerste hiervan bereikte vlak voor de halvering 40% van de lokale top, terwijl 2020 een correctie van 19% wist te realiseren. “Maar laten we zeggen dat de top van vóór de halvering vrij snel komt”, legt hij uit.
“In tegenstelling tot wat velen denken, denk ik niet dat de halvering een belangrijke prijskatalysator zal zijn dit jaar,” waarschuwt handelaar en analist Rekt Capital in een post.

De video onderzoekt ook het idee van een diepere dip, waarbij $37.000 en $31.000 op tafel liggen als significante bodemniveaus, gebaseerd op historisch halveringsgedrag. Venturefounder, onderdeel van het on-chain analyseplatform CryptoQuant, houdt ook rekening met de mogelijkheid van een substantiële prijsdaling van BTC.

Voor hem vormt het 50-daags voortschrijdend gemiddelde een historisch referentiepunt. “Sinds het dieptepunt van de bitcoin-cyclus in 2023 was er elke keer dat BTC meer dan 12% boven zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde kwam, sprake van een correctie”, zegt hij op X.

De 50-daagse trendlijn ligt momenteel op $45.700, een niveau dat Venturefounder heeft toegevoegd is de dollar cost gemiddelde (DCA) prijs voor beleggers in de spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), die vorige maand zijn gelanceerd. Niettemin erkent hij dat de trendlijn hoger gaat en steeds dichter bij de spotprijs komt, waardoor de kans groot is dat de trendlijn aan betekenis verliest als de markt zijwaarts blijft volgen.

Winstneming door speculanten levert BTC-koersdoel van $48.000

Kortetermijnhouders (STH’s) vormen een andere reden om te geloven dat er mogelijk een neerwaartse prijsdaling voor BTC in het verschiet ligt. In een van zijn Quicktake-marktupdates op 25 februari waarschuwt CryptoQuant-bijdrager CryptoOnChain voor potentiële winstnemingen. Door de metriek van de Short-Term Holders’ Spent Output Profit Ratio (SOPR) te analyseren, concludeert CryptoOnChain dat de omstandigheden binnenkort geschikt zijn voor speculanten om deze op de markt te distribueren.

STH-SOPR meet de mate waarin STH’s – investeerders die BTC 155 dagen of minder aanhouden – winst maken ten opzichte van hun aankoopprijs. De 30-daagse voortschrijdende gemiddelde waarde van de metriek die lokale hoogtepunten bereikte, valt samen met BTC-prijsretracements. Nu, zo betoogt CryptoOnChain, nadert bitcoin “het verkoopgebied van kortetermijninvesteerders.” “Het onderzoeken van de technische kaart bevestigt dit probleem ook”, zo staat in de analyse te lezen.

Op moment van schrijven staat de koers op ~$51.300.

 

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...