Premier van Vietnam vraagt centrale bank om Bitcoin te bestuderen

De premier van Vietnam vraagt de centrale bank serieus te kijken naar de implementaties van cryptocurrency in het land. Pham Minh Chinh ondertekende recentelijk een nieuw plan om het land klaar te maken voor de digitale eeuw.

De focus ligt op artificial intelligence, big data, virtual reality en ‘blockchain technology’. De State Bank of Vietnam (SBV) krijgt het verzoek om tot 2023 verschillende pilots te draaien met cryptocurrency’s. Dat meldt Viet Nam News.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vietnam en bitcoin

Het gaat in dit verzoek niet specifiek over bitcoin, het kan ook over een eigen munt of cryptocurrency’s als geheel gaan. Dit nieuws lijkt niet op de gebeurtenissen in El Salvador. Dat land heeft een stap gezet door bitcoin als nationale valuta naast de Amerikaanse dollar te plaatsen.

Digitale betalingen zijn in opkomst, ook in Vietnam. Toch is de situatie van bitcoin met het wetboek van Vietnam in de hand nog onduidelijk. De SBV heeft meerdere malen aangegeven dat cryptocurrency’s wettelijk niet worden erkend in het land.

Daar komt mogelijk op termijn verandering in, maar dat is afhankelijk van onder andere de bevindingen tijdens de verschillende pilots.

De centrale bank vroeg eerder aan financiële instelling om cryptocurrency’s níet te gebruiken als valuta of als betaalmiddel. Er zijn in het land naar verluidt nog geen licenties uitgegeven voor de handel in bitcoin.

Centrale banken

Centrale banken spelen in veel landen een opvallende rol. In Tanzania kreeg de centrale bank recentelijk ook een verzoek om Bitcoin te onderzoeken. De bank gaat kijken hoe en of een implementatie van bitcoin in het land mogelijk is. Uiteraard moeten de voor- en nadelen duidelijk in kaart worden gebracht.

In Nederland is De Nederlandsche Bank (DNB) toezichthouder voor de industrie, zij zijn verantwoordelijk voor de registratie van bitcoinbedrijven in het land.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...