Centrale bank van Tanzania gaat bitcoin onderzoeken op verzoek van president

Tanzania zet de deur op een kier voor bitcoin (BTC). De president van het land, Samia Suluhu Hassan, vroeg de centrale bank om te gaan onderzoeken welk nut bitcoin kan hebben voor de economie en werkgelegenheid in het land. Aan dit verzoek gaf de centrale bank recentelijk gehoor.

Hassan onderstreept het toenemende mate van belang van digitale assets, waaronder bitcoin, op de financiële wereld. “We hebben dankzij het internet de opkomst van een nieuwe financiële stroming gezien,” aldus de president.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vooropgesteld: het betekent niet dat dit land bitcoin al gaat accepteren als betaalmiddel, ze zitten duidelijk in de onderzoeksfase.

Volgens Reuters luistert de centrale bank van het land naar het advies van de president. Een woordvoerder vertelt dat de bank bezig is met de richtlijnen die ze hebben gekregen.

Duidelijkheid

Er is (nog) geen duidelijkheid over de precieze plannen van de centrale bank. De woordvoerder wilde niet vertellen of het hier gaat om het omarmen van bitcoin of bijvoorbeeld tóch een eigen munt.

Hassan was de vicepresident van de vorige (overleden) president. Zij staat naar verluidt meer open voor innovatie en nieuwe ideeën dan haar voorgangers.

De bankiersvereniging in het land reageert opgetogen. Voorzitter Abdulmajid Nsekela legt uit: ”De grootste uitdaging voor regelgevers is verrast worden door innovatie.”

Er worden nu de eerste voorbereidingen getroffen om te onderzoeken of en hoe bitcoin een rol kan spelen in het land.

Dit soort beslissingen gaan niet over een dag ijs. Dit kan lang duren en ook op helemaal niets uitlopen.

Adoptie loopt achter in Oost-Afrika

Hassan sprak onder andere over de adoptie van bitcoin en andere digitale assets die volgens haar achterloopt in Oost-Afrika, waar ook Tanzania binnen valt. Daar moet volgens de president van het land verandering in komen.

“Mijn oproep aan de centrale bank is om te werken aan die ontwikkeling. De centrale bank moet klaar zijn voor de veranderingen die eraan komen en niet verrast worden,” waarmee Hassan waarschijnlijk doelt op een plotselinge massale adoptie van bitcoin.

Bitcoin is in die zin een kans voor landen als Tanzania om zichzelf een betere positie toe te eigenen op het wereldtoneel. Mocht bitcoin een groot succes worden, dan profiteren de landen die de munt als eerste adopteren daar uiteraard het meeste van.

De uitspraken van president Hassan komen in navolging van een hele reeks van Latijns-Amerikaanse politici die de afgelopen weken hun steun en interesse in bitcoin hebben uitgesproken. Al is er nog geen enkel land zo ver gegaan als El Salvador, dat bitcoin heeft erkend als wettig betaalmiddel.

Terwijl de Afrikaanse wetgevers bitcoin nog niet hebben omarmd zoals dat in El Salvador is gebeurd, weet de Afrikaanse bevolking bitcoin wel te vinden. Zo is het continent al jarenlang een hotspot wat betreft de peer-to-peer bitcoin handel.

Volgens de website Useful Tulips is het gedeelte van Afrika dat ten zuiden van de Sahara ligt goed voor een wekelijks handelsvolume van $16,5 miljoen dollar op de peer-to-peer exchanges. Nigeria vertegenwoordigt daar de helft van, waarmee het na de Verenigde Staten de nummer twee is wat betreft peer-to-peer handelsvolume.

Internationaal Monetair Fonds

Enkele feitjes over het land:

  • Tanzania is lid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het land 14,3 miljoen dollar een coronasteun heeft verleend in 2020
  • De nationale munt is de Tanzaniaanse shilling
  • Het officiële inflatiecijfer in 2020 was 3%, en ook in 2021 schommelt de geldontwaarding rond de 3%.
  • Het land telt 58 miljoen inwoners en economisch gezien bezit het land een rijke bron aan edelmetalen zoals goud en diamant, maar ook natuurlijke energiebronnen zoals kolen en aardgas (bron: Wereldbank 2019).
  • Het bruto nationaal product was 63,18 miljard dollar in 2019 (Wereldbank 2019)
  • Het gemiddelde jaarlijkse inkomen per inwoner ligt op ~1.100 dollar (Wereldbank 2019)

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...