Biden tekent controversieel wetsvoorstel met strenge wetgeving voor crypto-brokers

Na maanden van discussie in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten is de controversiële Infrastructure Bill nu officieel van kracht geworden.

Tijdens een ceremonie voor het Witte Huis op maandag heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn handtekening gezet onder het wetsvoorstel dat onder meer 1 biljoen dollar aan steunmaatregelen bevat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel de wetgeving erop gericht is om nieuwe wegen, bruggen, internettoegang, zonnepanelen, oplaadpalen voor elektrische voertuigen en andere infrastructuurprojecten op te zetten, zitten er ook bepalingen in die invloed hebben op bitcoin.

Transacties van meer dan $10.000 moeten langs de belastingdienst

Eén van de nieuwe regels die met het ondertekenen van het wetsvoorstel van kracht worden is de regel dat transacties van 10.000 dollar of meer altijd gemeld moeten worden bij de Amerikaanse belastingdienst.

Een groep senatoren heeft in augustus nog geprobeerd hier iets aan te veranderen, maar dat is om verschillende redenen niet gelukt.

Er staan meer dingen in het wetsvoorstel die, heel streng geïnterpreteerd, mogelijk ook softwareontwikkelaars in de problemen kunnen brengen met de belastingdienst.

Met de huidige tekst kan het zo zijn dat ontwikkelaars van een bitcoinwallet de verplichting hebben om transacties van gebruikers bij de belastingdienst te melden.

Dat is hetzelfde als eisen dat de fabrikant van een portemonnee ook alle transacties van de eindgebruiker moet bijhouden en transacties van boven de 10.000 dollar aan de belastingdienst moet melden.

Dat is onmogelijk met bitcoin. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre de wetgeving zo streng geïnterpreteerd zal worden.

“America is moving again”

President Joe Biden is meer dan optimistisch over de plannen in het infrastructuur pakket. “Veel te lang hebben we gepraat over het zijn van de beste economie ter wereld […] Vandaag maken we deze praatjes ook eindelijk waar,” aldus de Amerikaanse president.

“Amerika is weer in beweging en jouw leven gaat hier beter van worden,” zo ging Biden verder. Het is nog maar de vraag in hoeverre een nieuw steunpakket van 1 biljoen dollar de inflatie niet verder opstookt. Hetgeen helemaal geen fraai scenario zou zijn voor het Amerikaanse volk.

Er lijkt steeds meer geldcreatie nodig om het financiële systeem en de wereldeconomie draaiende te houden. Een dynamiek die de vlucht naar alles wat de overheid niet kan bijdrukken waarschijnlijk alleen maar groter maakt.

Op moment van schrijven staat de bitcoin prijs nog boven de $60.000 na een fikse correctie de afgelopen 24 uur.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....