President Bukele valt Reuters aan vanwege berichtgeving over bitcoinobligaties

President Nayib Bukele van El Salvador slaat terug nadat Reuters volgens hem "FUD" publiceerde over de vertraging van de Bitcoin Bonds. Oorspronkelijk was het plan om de obligatieronde in de tweede of derde week van maart te houden, maar die is nu uitgesteld tot maximaal september.

El Salvador zelf noemde de marktomstandigheden als onderliggende reden voor het uitstellen van de obligatieronde. Bukele zelf geeft ook aan dat het wetgevingsproces in het Congres voor vertraging zorgt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Changpeng Zhao als redder van de obligaties?

Binance CEO Changpeng Zhao is deze week richting El Salvador gevlogen en volgens Reuters was dit om de obligatieronde van El Salvador te redden. Bukele geeft aan dat dit klinklare onzin is en dat de meeting met CZ helemaal niets te maken heeft met de obligatieronde.

De rijke CEO van Binance is in El Salvador om "andere zaken" te bespreken. Paolo Ardoino, de Chief Technologie Officer van Bitfinex, steunde Bukele door te melden dat de vertraging met name van juridische aard is.

Samson Mow, het voormalig hoofd strategie van Bitfinex, mengde zich ook in het debat door te vertellen dat er "helemaal niets veranderd is".

Eerder deze week wist de minister van financiën van El Salvador, Alejandro Zelaya, te melden dat het uitstellen van de obligaties te maken heeft met de hoge mate van geopolitieke onzekerheid die momenteel als een donkere wolk boven de financiële markten hangt.

Al met al is het dus niet helemaal duidelijk wat de werkelijke reden van het uitstellen van de obligatieronde is.

Amerika bang voor El Salvador

Drie uur nadat Bukele zijn ongezouten mening over het stuk van Reuters uitstrooide, had hij ook klachten over de Amerikaanse overheid. Bukele reageerde op een wetsvoorstel waarin Amerika de exposure op de Salvadoraanse economie zoveel mogelijk wil beperken.

"Zelfs in mijn stoutste dromen durfde ik niet te bedenken dat de Amerikaanse overheid ooit bang zou zijn voor wat we in El Salvador doen." Aldus Nayib Bukele als reactie op het wetsvoorstel.

"De Amerikaanse overheid staat NIET voor vrijheid en dat is een bewezen feit." Zo gaat Bukele verder met zijn kritiek op de Amerikaanse overheid.

Ergens is het logisch dat de Amerikanen niet heel tevreden zijn met de poging van El Salvador om te ontsnappen aan de hegemonie van de dollar. Als het een succes blijkt, dan is de kans groot dat andere landen El Salvador volgen en de macht van de dollar verder afzwakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....