President Bukele van El Salvador en Turkse president Erdogan hebben ontmoeting, bitcoiners teleurgesteld

Bitcoin heeft deze week wederom zware klappen te verwerken gekregen als het om de koers gaat. Er was ineens hoop binnen de bitcoin-gemeenschap nadat president Bukele van El Salvador bekendmaakte een ontmoeting te hebben met president Erdogan van Turkije.

Turkije wordt al tijden geplaagd door hevige inflatie, wat de ontmoeting tussen de president van het eerste land ter wereld dat bitcoin adopteerde en de president van Turkije extra interessant maakte. Het lijkt er echter op dat bitcoin geen onderwerp van gesprek is geweest tussen de leiders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat is er besproken?

Het staatsbezoek van El Salvador aan Turkije werd afgetrapt met een officiële ceremonie, waarmee onder andere de nieuwe ambassade van El Salvador in het land werd geopend. Verder bespraken Bukele en Erdogan zes deals op het gebied van economie, handel, defensie, diplomatiek en educatie.

De handelsovereenkomst moet ervoor zorgen dat het handelsvolume tussen beide landen de komende vijf jaar toeneemt naar 500 miljoen dollar. In 2020 en 2021 lag het handelsvolume tussen El Salvador en Turkije op 27 en 50 miljoen dollar.

De volledige mediawereld hield scherp in de gaten of Bukele het woord bitcoin in de mond zou nemen, maar dat gebeurde tijdens de officiële ontmoeting tussen de leiders op donderdag niet. Dat zorgde er echter niet voor dat de speculatie op het gebied van bitcoin er minder op werd.

Bitcoin bespreken zou niet tactisch zijn

Bitcoin bespreken tijdens de officiële ontmoeting zou geen tactische zet zijn als Turkije daadwerkelijk van plan is om iets met bitcoin te doen. Het is immers niet handig om in een open gesprek aan te geven dat je voor miljarden aan bitcoin gaat kopen.

Dat zou de prijs waarschijnlijk enorm opdrijven en ervoor zorgen dat Turkije zich voor een hogere prijs moet inkopen. Nu betekent dit natuurlijk niet dat het een zekerheid is dat Turkije net als El Salvador overgaat op een bitcoin-standaard, maar we kunnen het niet volledig uitsluiten.

De Turkse lira blijft het zwaar hebben en de kans lijkt klein dat Bukele niet een kleine poging zal wagen om bitcoin te bespreken met Erdogan of andere officials van het land. Als er een discussie over bitcoin is geweest tussen de leiders, dan heeft die in ieder geval achter gesloten deuren plaatsgevonden.

Het blijft dus speculeren en afwachten of er daadwerkelijk iets gaat gebeuren met Turkije en bitcoin. Op basis van de prestaties van de lira en de benarde economische positie waar het land momenteel inzit lijkt Turkije een goede kandidaat om iets met bitcoin te doen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.