WSJ: ‘Turken vluchten naar Bitcoin en Tether’

Mensen in Turkije vluchten naar bitcoin (BTC) en tether (USDT). De Turkse lira kent hoge inflatiecijfers en een deel van de bevolking in Turkije kiest daarom voor alternatieven. Met name USDT, dat een plaatsvervanger is voor de Amerikaanse dollar, is populair. Dat meldt The Wall Street Journal in een artikel.

In het laatste kwartaal van 2021 begon de Turkse lira flink te zakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat zorgde ook voor lokale recordprijzen voor bitcoin. Volgens de analisten van Chainalysis ging er voor $1,8 miljard naar de drie populairste cryptobeurzen in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tether is populair omdat het een relatief gemakkelijke manier is om aan dollars te komen. USDT probeert zo nauwkeurig mogelijk de prijs van de token op één dollar te houden, niet voor niets heet het dan ook een stablecoin. Wat je ook van de dollar vindt, het is munt waar je momenteel beter naar kunt vluchten dan naar de lira.

Als je lokale munt niet voldoet aan wat jij van geld verwacht, dan probeer je te vluchten. Van oudsher ging je dan naar bijvoorbeeld de dollar, euro of goud. In dat rijtje hoort bitcoin ook steeds vaker.

Sinds september verloor de Turkse lira 40% tegenover de Amerikaanse dollar. Volgens The Wall Street Journal stikt het in hoofdstad Istanbul van de bitcoinadvertenties op trams, reclameborden en zelfs op een van de twee vliegvelden. Ook duiken er winkels op waar mensen bitcoin verkopen in ruil voor bijvoorbeeld euro’s, dollars of goud.

Turkije en bitcoin

Vorig jaar liet de Turkse president Erdogan zich regelmatig negatief uit over bitcoin en crypto. Tegelijkertijd zien cryptobeurzen een groot volume aan handel in de Turkse lira op verschillende handelsparen. Het lijkt er dus op dat er in Turkije spraken is van meer bitcoin adoptie, al blijft dat altijd een gok. Er is meer onderzoek nodig om echt conclusies te trekken.

Opvallend genoeg maakte Erdogan aan het einde van 2021 bekend dat er nieuwe plannen voor bitcoin aankomen. De politicus kondigde een ‘sprong voorwaarts’ aan met een nieuw economisch model.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstetherturkije

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...