Twijfels over lening El Salvador van $800 miljoen, onduidelijkheid over bitcoin obligaties

El Salvador heeft volgens Moody’s een obligatielening van $800 miljoen terug te betalen. De kredietbeoordelaar noemt dat dit in januari van het volgende jaar moet worden terugbetaald. Met het oog op de aanstaande Bitcoin Bonds is dit een belangrijke notitie.

Openstaande schulden

El Salvador is het het eerste land dat experimenteert met bitcoin als nationale valuta. November vorig jaar maakte president Bukele bekend dat zijn land $1 miljard wild ophalen door obligaties uit te schrijven. Deze ‘volcano bonds’ stonden echter gepland voor begin 2022, maar zijn uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er gaan verhalen rond dat het land moeite heeft om de financiering rond te krijgen. Bloomberg noemt dat er niet genoeg animo is, terwijl de minister van Financiën van het land beweert dat al meer dan 50% van het bedrag is toegekend.

Tegelijkertijd ontkent ‘insider’ Stacy Herbert deze geruchten en stelt Max Keiser dat er voor $2 miljard interesse is.

De klok tikt echter door, ook met het oog op andere openstaande leningen.

(Onder andere) door de vertraging worden de openstaande leningen steeds slechter gewaardeerd. Er heerst angst dat El Salvador begin volgend jaar de schuld van $800 miljoen niet kan terugbetalen.

De waarde van de staatsschuld stortten in april met 15,1% in. De benchmark 2032-obligaties leveren nu een yield van 24% op, wat volgens analisten wijst op grote zorgen over wanbetaling.

IMF

Ook is de relatie van El Salvador met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gespannen. De organisatie leent geld aan lidstaten die kampen met betalingsbalansproblemen. Het Centraal-Amerikaanse land heeft echter de gesprekken met het IMF stopgezet.

Desalniettemin houden zowel de president als de minister van Financiën vol dat het land volgens Bloomberg “nul risico” loopt om in gebreke te blijven (waarbij een default een mogelijke volgende stap is).

Hun woorden zijn in tegenspraak met de mening van instellingen als Moody’s en Fitch, die beide de afgelopen maanden de kredietwaardigheid van El Salvador hebben verlaagd.

Intussen is het dus wachten op de lancering van het bitcoin-plan: het doel is om $1 miljard op te halen: $500 miljoen in bitcoin mee te kopen en $500 miljoen om de ontwikkeling van “Bitcoin City” te financieren. Op dit moment bezit het land iets meer dan 1.800 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $ 70 miljoen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador