President Paraguay blokkeert nieuwe regelgeving bitcoin mining

De president van Paraguay is voor nieuwe regels van de crypto industrie gaan liggen, zo bericht The Block. Het veto van president Mario Abdo Benítez heeft gevolgen voor bitcoin miningactiviteiten in het land. Dat laat nu langer op zich wachten. In de onderstaande tweet is het veto bekendgemaakt.

Een van de bepalingen is dat cryptomining als een volwassen industriële activiteit wordt gezien. Dat betekent dat bitcoin miners ook voordelen kunnen genieten. Bijvoorbeeld een elektriciteitstarief dat is gemaximeerd op 15% boven het huidige industriële tarief. Dat gaat de president te ver.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fernando Silva Facetti, één van de senatoren die de cryptowet in juli 2021 introduceerden, begrijpt de beweegredenen niet. Mining gebeurt nu in een juridisch grijs gebied, het is nodig dat er duidelijkheid komt. Formeel heeft deze schaduwsector nu geen toegang tot de financiële sector, terwijl het wel nieuwe banen creëert.

Félix Sosa, president van Paraguay's National Electricity Administration (ANDE), heeft vanuit de energielobby de president gevraagd om een gedeeltelijke veto. Hij vraagt zich af of de limiet van 15% voldoende is om de kosten van energieverbruik van miners te dekken. Ook verdenkt hij de mining sector ervan 'illegale verbindingen' aan te leggen. Om dat op te lossen wil Sosa dat miningbedrijven vooraf hun energierekening voldoen in Amerikaanse dollars. Dat geeft de energiesector meer zekerheid.

Het veto is opvallend, want in juli heeft de Senaat het wetsvoorstel nog goedgekeurd. Eerder ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord. Het was echter de centrale bank die roet in het eten gooide en zorgen uitte over het te hoge stroomverbruik van de sector.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...