Prijzen bitcoin miningmachines worden gedempt door tekort aan locaties

De marktprijzen voor bitcoin mining hardware blijven achter bij de bitcoin prijs, zo blijkt uit onderzoek van mining pool Luxor Technology.

Afgelopen week wist de bitcoin prijs een nieuwe all-time high van $69.000 te bereiken, maar de prijzen voor de mining machines liggen nog onder het prijsniveau van april 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Machineprijzen stijgt niet mee met bitcoinprijs

Met andere woorden: de terugverdientijd van de machines ligt nu relatief lager dan in april. Maar dan moet je wel toegang hebben tot een voordelig stroomcontract én ruimte voor de machines.

Luxor, qua rekenkracht een top 10 mining pool, heeft de machineprijzen vergeleken. De prijzen liggen 15% tot 20% lager dan zes maanden geleden. Zie de onderstaande grafiek.

Prijzen bitcoin miningmachines worden gedempt door tekort aan locaties
bron: Luxor Technology

The Block sprak met enkele bronnen in China om de bovenstaande cijfers te staven.

Daar waar in april en mei nog $120 per terahash per seconde capaciteit werd gevraagd voor een Antminer S19 Pro, ligt die prijs nu op $100 per terahash per seconde.

Het zijn echter problemen in de supplychain en de beschikbaarheid van mining facilities die de prijsstijging dempen, zo legt Ethan Vera , medeoprichter en operationeel directeur bij Luxor.

‘Veel miningbedrijven hebben nog steeds ASIC’s in hun magazijnen, wachtend om aangesloten te worden. Ze spenderen hun dollars liever aan infrastructuur en toekomstige bestellingen, want ze hebben al genoeg op voorraad’.

Stroomprijs en opslagruimte

Het omgekeerde beeld is het gevolg van het verbod op bitcoinmining in China. Doordat zijn er simpelweg minder plekken om je machines aan te sluiten en is de vraag naar de machines afgenomen.

Tussen medio december 2020 en medio april 2021 werd de gemiddelde prijs van een mining rig nog 2,5 keer hoger.

Een andere verklaring is er ook nog een toenemende mate van miners die geen of minder toegang hebben tot goedkope stroom, aldus Zach Bradford, CEO van het beursgenoteerde miningbedrijf CleanSpark.

‘We verwachten dat deze situatie nog wel tot de zomer van 2022 gaat voortduren totdat er weer meer toegang is tot nieuwe locaties en stroomcontracten’.

Concluderend: de bitcoin prijs is sinds de dip van juli op $30.000 verdubbeld, maar de prijzen van de machines zijn juist gehalveerd over dezelfde periode.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...