Prime Trust moet stortingen en opnames stoppen, insolventie dreigt

Cryptocustodial Prime Trust heeft "een tekort aan klantengelden". Daarom kon het deze maand niet aan alle opnameverzoeken voldoen, zo meldt het Nevada Department of Business and Industry.

Prime Trust

De Financial Institutions Division (FID) van het ministerie houdt toezicht op de door de staat gereguleerde trustbedrijven. Het heeft Prime Trust bevolen om alle activiteiten te staken die in strijd zijn met de voorschriften van Nevada.

Volgens het bevel is er een aanzienlijk tekort aan geld of is het bedrijf zelfs insolvent. Omdat de "algemene financiële toestand van het bedrijf (...) aanzienlijk is verslechterd tot een kritiek ontoereikend niveau" grijpt de toezichthouder in. De custodial schrijft:

"Prime Trust deelt u met spijt mee dat Prime Trust alle stortingen van fiat en digitale activa voor custody stopzet, na na bevel van de Nevada Financial Institution Division dat we op woensdag 21 juni 2023 ontvingen."

"We zullen ook alle opnames van fiatgeld en digitale activa voor custody stopzetten. Onderneem onmiddellijk actie door te stoppen met het verzenden van custody-activa van klanten naar Prime Trust, met name digitale activa."

Het nieuws is de tweede zware dobber voor Prime Trust. Gisteren werd ook al bekend dat BitGo toch afziet van een overname die het bedrijf twee weken geleden aankondigde.

Volgens de toezichthouder zou Prime Trust mogelijk niet op een gezonde manier kunnen opereren als het zou doorgaan. De vraag is of het nu (zonder overname) het hoofd boven water kan houden. Details hierover zijn vooralsnog niet bekend.

Prime Trust rapporteerde eind maart 2023 meer dan $12 miljoen aan eigen vermogen, volgens het bevel. Het bedrijf kan binnen 30 dagen een hoorzitting aanvragen om de situatie aan te vechten. Als het dit niet doet, wordt het stopzetten van de activiteiten als definitief beschouwd.

Een aantal bedrijven heeft bevestigd dat ze geen stortingen en opnames meer kunnen doen. Een van hen is CoinMetro. Vroeger waren FTX, Binance US, Swan Bitcoin en Strike ook klanten van Prime Trust. Vandaag maakte Strike bekend dat het inmiddels haar eigen infrastructuur heeft opgetuigd voor bitcoincustody.

Prime Trust heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving. Van de Nevada Financial Institutions Division is bekend dat het actief toezicht hield op het bedrijf en ook "in afwachting was van een mogelijke overname of fusie", aldus de woordvoerder.

Zo blijkt maar weer: don't trust, verify. Dat geldt helemaal voor custody met Prime Trust.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscustody