Privédetectives in Indiase mega-oplichting gaan er met 1.137 bitcoin vandoor

Twee privédetectives hebben naar verluidt 1.137 bitcoins gestolen. De mannen waren bezig om de grootste oplichtingszaak uit India op te lossen, maar konden de verleiding niet weerstaan om er met een deel van het geld vandoor te gaan.

Fraudezaak

Het Indiase onderzoeksbureau voor financiële criminaliteit genaamd Enforcement Directorate (ED) heeft de politie ingeschakeld. Ze hebben te maken gekregen met een diefstal ter waarde van Rs. 6 crores ($790.000). Dit kwam aan het licht in een fraudezaak ter waarde van meer dan $260 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens berichtgeving ging het om twee particuliere detectives. Ze hadden 1.137 bitcoin verstuurd, terwijl ze met een casus bezig waren. Ze assisteerden de politie van Pune in een arrestatiezaak van de GainBitcoin-scam.

Het gaat om een ponzi uit 2018 waarin 87.000 bitcoin rond ging. Het piramidespel liet 8.000 gedupeerden achter met enorme verliezen. Kopfiguur Amit Bhardwaj werd in maart 2018 door de politie van Pune gearresteerd en op 3 april 2019 op borgtocht vrijgelaten door de hoogste rechtbank.

Het is dezelfde zaak die enkele maanden geleden in het nieuws kwam. Het Hooggerechtshof van India vroeg de centrale regering om haar standpunt over cryptovaluta te verduidelijken. Dit was van belang voor de rechtszaak die over deze oplichting liep.

Enorme scam

Het ED beschuldigt Amit Bhardwaj voor zijn rol in de top van de piramide. Met zijn multilevel marketing (MLM)-scheme genaamd GainBitcoin troggelde hij van duizenden mensen geld af. Hij beloofde ze een maandelijks rendement van 10% op investeringen in bitcoin.

Volgens het First Information Report (FIR) dat de politie van Pune heeft opgesteld, is een deel van de bitcoin van Amit nu in beslag genomen. Maar daarbij begint er dus een nieuwe zaak: die met de privédetectives. Het tweetal gaf de politie slechts een screenshot van de buit – en niet de private keys of de daadwerkelijke bitcoin zelf.

Na KYC-analyses kwamen ze er uiteindelijk achter dat er intern iets mis was gegaan. De twee mannen zijn opgepakt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsscam