Indiase rechter vraagt opheldering over Bitcoin na oplichting van 87.000 BTC

1091 totale weergaven

Het Hooggerechtshof van India heeft de centrale regering gevraagd om haar standpunt over cryptovaluta te verduidelijken. Dit is van belang voor een rechtszaak over een oplichting die momenteel loopt. De regulering van cryptovaluta begint enige vormen aan te nemen, maar de situatie is nog niet sluitend.

Vragen over Bitcoin

Na geruchten over een verbod en de centrale bank die het heft (ten onrechte) in eigen handen nam, maakte India bekend dat ze de cryptomarkt willen reguleren. Toch blijft er onduidelijkheid bestaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Hooggerechtshof van India heeft vrijdag duidelijkheid gevraagd bij de overheid, en dan met name over de juridische status van Bitcoin in het land.

Eerder deze maand kondigde de minister van Financiën 30% belastingen aan over cryptowinsten. Nirmala Sitharaman verduidelijkte daarbij echter ook dat cryptocurrency’s daarmee niet automatisch een wettelijke status hebben gekregen.

Ze merkte op dat een officieel standpunt over regelgeving pas komt als het lopende overleg is afgerond. De nieuw voorgestelde cryptocurrency-belasting zou vanaf aanslagjaar 2023-2024 ingaan.

Oplichtingszaak

De rechter vraagt om opheldering vanwege een enorme oplichtingszaak uit 2018. Het gerechtshof onder leiding van rechter D.Y. Chandrachud nam de beschuldigde in bescherming tegen arrestatie. De reden hiervoor is dat cryptocurrency’s geen juridische status hebben.

De zaak heeft betrekking op Ajay Bhardwaj, de broer van de belangrijkste beschuldigde Amit Bhardwaj. Terwijl hij op borgtocht was, kreeg hij een hartstilstand.

De twee zouden volgens India Times betrokken zijn bij een oplichting van 87.000 bitcoin. De ponzi staat bekend als GainBitcoin. Het is de eerste keer dat oplichtingspraktijken in India in een rechtszaak aan bod komen.

Het is bekend dat er minimaal 8.000 slachtoffers zijn. Ook waren enkele familieleden van de broers betrokken bij deze gigantische scam. De omvang ervan wordt ingeschat op $2,3 miljard, zo meldt de Indiase publicatie. In lokale valuta gaat het om 20.000 crore roepies. Crore staat gelijk aan 10 miljoen. Ter voorbeeld: 30.000.000 is 3 crore roepies.

De broers zouden geld hebben ingezameld van investeerders, en hier flinke bitcoinwinsten mee hebben gemaakt. Ze beloofden iedere maand een uitkering van 10% uit te betalen. Het bleek een farce en piramidespel te zijn.

Amit Bhardwaj werd in maart 2018 door de politie van Pune gearresteerd en op 3 april 2019 op borgtocht vrijgelaten door de hoogste rechtbank.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!