Qatar Central Bank lanceert digitaal valutaproject om betalingen beter af te handelen

5167 totale weergaven

De Qatar Central Bank (QCB) heeft haar Central Bank Digital Currency (CBDC) gelanceerd om grote betalingen af te wikkelen met een consortium van lokale en internationale banken.

Uitgebreide studie en eerste stappen

QCB bevestigde dat het project verder zal gaan met het testen en ontwikkelen van geselecteerde applicaties voor de CBDC. Deze applicaties zullen in een gecontroleerde testomgeving werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën om veiligheid en efficiëntie te garanderen.

Er wordt verwacht dat de CBDC de toegang tot de kapitaalmarkten voor binnenlandse banken zal verbeteren, de binnenlandse afwikkelingsprocessen zal stroomlijnen en de efficiëntie van effectentransacties zal verbeteren.

Projectdoelstellingen en integratie

Het CBDC-project heeft verschillende primaire doelstellingen. Deze omvatten het gebruik van artificial intelligence (AI), distributed ledger technology (DLT) en andere opkomende technologieën om een sterke basis te leggen voor het verbeteren van de liquiditeit en het uitbreiden van de deelname aan financiële marktfaciliteiten. Daarnaast legt het project de nadruk op strenge informatiebeveiligingsmaatregelen tijdens de implementatie.

Strategisch belang

QCB benadrukte de start van het CBDC project als een belangrijke mijlpaal in het opbouwen van een digitale economie in Qatar. Dit initiatief is in lijn met de Third Financial Sector Strategy, de Fintech Strategie en Qatar Nationale Visie 2030. De Centrale Bank bevestigde opnieuw haar inzet voor het stimuleren van technologische innovaties en het creëren van een gunstig klimaat voor de groei van de financiële sector.

Vergelijkende ontwikkelingen in de regio

De stap van Qatar volgt op soortgelijke initiatieven in de regio. In april voltooiden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de eerste fase van de strategie voor de digitale valuta van hun centrale bank, de Digital Dirham, met als doel binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen te verbeteren. Daarnaast kondigden de Centrale Bank van Saoedi-Arabië en de Centrale Bank van de VAE in 2019 Project Aber aan, een gezamenlijk initiatief voor digitale valuta om commerciële banktransacties af te wikkelen.

QCB’s Digital Currency Project weerspiegelt Qatars toewijding aan het omarmen van digitale transformatie binnen de financiële sector. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en de efficiëntie van financiële operaties te verbeteren, is Qatar klaar om zijn positie in de wereldwijde digitale economie te versterken.

Lees meer over:
CBDCdigital currencyqatar

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....