Rational Root: “Bitcoin en S&P 500 nog altijd boven belangrijke trendlijn”

De bitcoin koers is extreem goed gestart aan het jaar 2023. Zo goed zelfs, dat een belangrijke neerwaartse trendlijn werd doorbroken in een lange-termijn grafiek van The Rational Root. Laatstgenoemde is een Nederlandse analist die sinds kort furore maakt op Twitter met zijn sterke analyses voor de bitcoin koers.

Nog steeds boven de trendlijn

Zoals je in de bovenstaande grafiek op de Twitter-pagina van Root kunt zien, is de lijn waar zowel bitcoin als de S&P 500 inmiddels bovenzitten gedurende een lange periode een zware weerstandslijn geweest. Inmiddels is die weerstand omgedraaid in een steunpunt en is het wachten op extra bevestiging.

Vanaf de all-time high van november 2021 fungeerde deze lijn voor bitcoin een weerstand in de grafiek. Inmiddels is dat niet meer het geval en is het interessant om te zien of dit mogelijk een indicator is voor een complete verandering van de trend.

Als bitcoin erin slaagt om boven deze lijn te blijven, dan kan dat zomaar eens het einde van de bearmarkt markeren. Voor nu is het echter nog veel te vroeg om dat met zekerheid te zeggen. Niet in de laatste plaats omdat er veel meer speelt dan dit soort grafieken alleen. Uiteindelijk is dit technische analyse en is er in het geval van bitcoin natuurlijk ook nog on-chain en meer fundamentele analyse.

Fundamentele analyse

Op fundamenteel vlak gaan we voor bitcoin ook richting een belangrijk moment. Voor begin 2024 staat er namelijk een nieuwe halving op het programma. Na die halving gaat de beloning voor miners voor het produceren van een blok van de huidige 6,25 bitcoin naar 3,125 bitcoin per blok.

Daarmee halveert dus de beloning voor miners voor het produceren van een blok en halveert ook de inflatie van bitcoin. Vaak zie je dat bitcoin het in het jaar in aanloop naar de halving redelijk doet, om vervolgens in het jaar dat volgt op de halving een nieuwe all-time high neer te zetten.

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garanties voor de toekomst, zeker niet omdat iedereen inmiddels op de hoogte is van dit fenomeen. Wat dat betreft moeten we nog maar zien hoe de markt ditmaal met de halving omgaat.

Er is bijvoorbeeld ook een scenario mogelijk waarin iedereen al voor de halving probeert in te stappen, om de extreme stijgingen voor te zijn. Als iedereen dat plan heeft, dan kan het zomaar zijn dat we voor de halving al een nieuwe bullrun zien en dat de prestaties na de halving juist weer een beetje tegenvallen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....