Ray Dalio zegt dat ‘crypto’ teveel aandacht krijgt

Miljardair en investeringslegende Ray Dalio gelooft dat de cryptocurrency-industrie teveel aandacht krijgt, zo kwam ter sprake in zijn laatste interview met David Rubenstein. Dalio geeft aan slechts een klein deel van zijn portfolio in bitcoin te hebben, waar hij het eerder over een percentage van richting de 10 procent had.

Hoewel bitcoin in vergelijking met de traditionele financiële markten slechts een druppel op de gloeiende plaat is, waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds afgelopen week voor de gevaren van bitcoin voor het systeem vanwege de hoge correlatie met aandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van criticus tot hodler

Dalio was altijd een ’tegenstander’ van bitcoin of, beter gezegd, tot voor kort had hij zich er niet in verdiept en er daarom ook geen duidelijke mening over. In mei 2021 kwam daar verandering in, destijds kondigde hij namelijk aan dat bitcoin onderdeel van zijn portfolio is geworden.

Dat betekent niet dat hij nu een soort “cheerleader” voor bitcoin is geworden, integendeel, hij spreekt nog geregeld zijn twijfels uit. Zijn grote angst is dat overheden bitcoin de kop indrukken als het succes te groot wordt.

“Ik denk dat, als bitcoin echt succesvol wordt, dat ze het zullen doden. Ze zullen proberen het te doden en het zal ze lukken omdat ze daar de mogelijkheden toe hebben,” aldus Dalio. In het interview geeft hij aan dat het verdedigbaar is om 2 procent van je portfolio in bitcoin te hebben.

Bitcoin geen vervanger voor goud

Dalio ziet bitcoin echter geen koers van 1 miljoen dollar bereiken en daarmee onder andere goud inhalen en het edelmetaal vervangen als de belangrijkste store of value asset op de markt. Dit baseert hij met name op de geschiedenis.

Goud is voor duizenden jaren de primaire store of value van de mensheid geweest. Er moet volgens de hedgefondsmanager heel wat gebeuren wil daar verandering in komen.

Daar heeft Dalio een punt en ook centrale banken gebruiken nog altijd goud om het vertrouwen van het publiek te behouden, waardoor goud een belangrijke asset blijft. Dat betekent echter niet dat hier nooit verandering in kan komen.

De jonge generatie lijkt de voorkeur te geven aan ‘digitaal goud’ en de komende 10 tot 20 jaar moeten uitwijzen of goud zijn leidende rol kan houden als het gaat om de competitie van store of value assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....