Belangrijke pion achter bitcoin mixer zet adressen op zwarte lijst

Bitcoin (BTC) is open netwerk, transacties zijn voor iedereen te zien. Sommige gebruikers willen graag wat extra privacy. Een van de stappen die je kunt zetten is het mixen van je bitcoin. Een van de bekendste mix-diensten maakt bekend dat ze adressen op de zwarte lijst gaan zetten.

De mensen achter achter de Wasabi Wallet gaan preventief transacties van bepaalde adressen weigeren. Mixing (door middel van CoinJoins) is een van de bekendste manieren om privacy 'terug te krijgen' over bitcoinbezit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CoinJoin en mixen

Allereerst: wat is mixing?

Als je een beetje bitcoin hebt, is de balans die je in de wallet afleest niet daadwerkelijk één balans in de blockchain. Dit bestaat (doorgaans) uit meerdere UTXO's - Unspent Transaction Outputs. Elke keer als je iets ontvangt, wordt er een nieuwe UTXO aan jouw bezit toegevoegd.

Met mixservices kun je de transactiegeschiedenis van deze reeds ontvangen coins verdoezelen. Je kunt privacy terugpakken en de herkomst van deze geldstroom onderbreken.

zkSNACKS, de groep achter de Wasabi Wallet, maakt bekend dat ze niet iedereen meer zullen toelaten om UTXO's te shufflen. Ontwikkelaar Rafe deelt op Twitter dat ze er niet blij mee zijn, maar dat ze niet anders kunnen:

"We proberen het bedrijf en het project te beschermen door het aantal hackers en oplichters die de coördinator gebruiken te minimaliseren en ons in de problemen te brengen."

Deze reactie kwam voort op het bericht van Wasabi:

"The zkSNACKs coordinator will start refusing certain UTXOs from registering to coinjoins."

Overigens stond er al jaren in de algemene voorwaarden dat ze niet toestaan dat de mixingdienst gebruikt wordt voor witwassen, piramidespellen en andere schadelijke zaken. Handhaving hierop was er echter niet.

Zwarte lijst

De zwarte lijst is van toepassing op degenen die de (default) zkSNACKs-coordinator binnen Wasabi gebruiken. Deze belangrijke rol coördineert de mixing tussen verschillende peers. Dit is een centrale rol die wel trustless werkt.

Kortom: sommige gebruikers kunnen niet meer rekenen op de diensten van zkSNACKs. Sta je op de zwarte lijst? Dan heb je pech.

Je kunt nog prima CoinJoins doen met andere (alternatieve) coördinatoren, maar de liquiditeit bij deze partijen is een stuk lager. Vanaf komende zondag zullen "adressen die met met bepaalde identifiers zijn getagd" geweerd worden door zkSNACKs.

Wasabi was een van de wallets die in onderzoek van Europol naar voren kwam. Ze liggen dus onder de loep bij de politiedienst.

Wasabi Wallet-oprichter Adam Fiscor erkent de "blacklisting" en noemde het een grote tegenslag voor de fungibiliteit van bitcoin. Deze term slaat op het feit dat elke bitcoin uitwisselbaar is met elke andere bitcoin.

Er gaan ook al een tijdje geruchten dat Chainalysis de geldstromen vanuit de Wasabi Wallet kon herleiden. De laatste jaren is er sowieso al een online rel gaande tussen Wasabi en alternatief Samourai (van mixingservice Whirlpool) over de betrouwbaarheid van elkaars diensten.

Naast Wasabi en Samourai zijn er nog andere implementaties van CoinJoins, zoals bijvoorbeeld ChainCase en JoinMarkets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!