
De economische druk lijkt zich op te stapelen. Het Zweedse fintechbedrijf Klarna, bekend om zijn “koop nu, betaal later” model (BNPL), rapporteerde in het eerste kwartaal van 2025 een verdubbeling van het verlies ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf boekte een verlies vóór belastingen van $92 miljoen, tegenover $47 miljoen in Q1 van 2024. Een belangrijke oorzaak: een groeiend aantal klanten dat hun betalingen mist.
Ondanks de rode cijfers steeg Klarna’s omzet met 15% naar $701 miljoen en bereikte het platform een mijlpaal van 100 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Toch blijft het verlies een signaal dat zelfs snelgroeiende fintechs niet immuun zijn voor bredere economische tegenwind.
Klarna's losses have doubled in Q1 after $136M in customer debts went unpaid pic.twitter.com/ASYKus1lS5
— Dexerto (@Dexerto) May 20, 2025
Gemiste betalingen en oplopende risico’s
Klarna noemt in zijn kwartaalrapport onder andere kosten verbonden aan beloningsregelingen in aandelen, herstructureringskosten en uitgestelde beursplannen als factoren die bijdragen aan het verlies. Maar opvallend is dat ook betalingsachterstanden onder klanten toenemen. In een tijd waarin consumenten vaker naar BNPL diensten grijpen om aankopen uit te stellen, lijken steeds meer gebruikers moeite te hebben om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, een potentieel teken van financiële stress op huishoudniveau.
Groei dankzij AI
CEO en medeoprichter Sebastian Siemiatkowski benadrukt in een persbericht dat Klarna hard werkt aan een “AI-first” strategie. Volgens het bedrijf is het aandeel tech medewerkers gestegen van 36% naar 52% sinds 2022, en maakt inmiddels 96% van het personeel dagelijks gebruik van AI. Deze technologie zou onder andere hebben geleid tot een kostenbesparing van 40% per transactie in de klantenservice en een indrukwekkende stijging van 152% in omzet per medewerker ten opzichte van Q1 2023.
Toch waarschuwde Siemiatkowski dat de inzet op automatisering niet ten koste mag gaan van de menselijke maat. Klarna is daarom weer actief aan het werven om ervoor te zorgen dat klanten ook kunnen kiezen voor menselijke ondersteuning.
Waar beleggers uitkeken naar Klarna’s beursgang, gooide het bedrijf afgelopen maand plotseling de rem erop. De beslissing komt in de nasleep van Amerikaanse handelsmaatregelen en lijkt andere fintechs ook voorzichtiger te maken. De hoop dat Klarna het startschot zou geven voor een nieuwe IPO golf in de sector is daarmee voorlopig vervlogen.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
