Rechtbank China oordeelt dat bezit van bitcoin 'eigendom' is

Rechtbank China oordeelt dat bezit van bitcoin 'eigendom' is

De rechtbank van Shanghai heeft bepaald dat een bitcoiner recht heeft op compensatie. De rechtbank gaf toe dat bitcoin onderworpen is aan "rechten, voorschriften en wetten omtrent privaat eigendom".

Bitcoinzaak

Er is een document vrijgegeven waarin deze stelling wordt bevestigd. Het is een gevolg van een rechtszaak die oktober 2020 is aangespannen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De aanklager zocht via de juridische weg hulp om een lening van 1 bitcoin terug te vorderen. Het Shanghai High People's Court gaf toe dat 1 BTC niet niets waard is. De verstrekker van de lening heeft dus het wettelijke recht op terugbetaling.

Het is de allereerste uitspraak in China waar bitcoin als activa met economische waarde wordt gezien. Dit specifieke geval bij de rechtbank van Shanghai is daarmee tamelijk historisch te noemen. Helemaal gezien cryptovaluta in het land officieel verboden zijn. Ook is de hele mining-sector exact een jaar geleden het land uit gebonjourd.

Dit is ook terug te zien in het aantal transacties. De People's Bank of China claimt in een notitie dat het aandeel van China in het totale aantal bitcoin transacties is teruggevallen van 90 naar 10 procent. Ze bespraken hierin de impact van het verbod op de sector.

Compromis

De rechtbank oordeelt dat beklaagde Shi Moumou volgens de wet 1 bitcoin moet teruggeven aan eiser Cheng Mou. Simpel is dit niet, omdat de handel van cryptovaluta nu illegaal is in China. Het tweetal is het echter eens geworden over een compromis.

De rechtbank in kwestie is de hoogste provinciale rechtbank. Het is niet duidelijk of hogere autoriteiten op eenzelfde manier naar bitcoin kijken. Het kan echter wel een precedent stellen, zo vertelt advocaat Liu Yang.

Niet overal ter wereld is bitcoin een 'legal virtual property'. In sommige landen valt het nog onder de effectenwetgeving.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin China

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties