80% minder bitcointransacties vanuit China na verbod

China heeft sinds 2013 al meerdere malen een verbod op bitcoin en de rest van de markt uitgevaardigd. Toch wisten handelaren in het land altijd een manier te vinden om daar omheen te werken.

De People’s Bank of China, de centrale bank van het land, claimt in een recente notitie dat het aandeel van China in het totale aantal bitcoin transacties is teruggevallen van 90 naar 10 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de notitie bespreekt de centrale bank van China met name de impact van het verbod op de sector in het land. De centrale bank claimt dat vrijwel alle peer-to-peer beurzen in het land zijn stopgezet, wat de hype rondom bitcoin heeft doen afnemen.

De lange geschiedenis van China en bitcoin-verboden

De agressie van China tegenover bitcoin begon al in 2013, met een verbod voor banken om bitcointransacties te verwerken. Het transparante en vrije karakter van bitcoin strookt nu eenmaal niet met de denkbeelden in China, waar de overheid juist uit is op controle. Het monopolie op geld weggeven aan bitcoin past wat dat betreft niet bij het land.

Dat werd extra kracht bijgezet met een verbod op lokale cryptobeurzen in 2017. Alle Chinese beurzen werden geforceerd de deuren te sluiten. Niet veel later in 2021 kreeg de sector de genadeslag met onder andere een verbod op bitcoinmining en in september 2021 zelfs een algeheel verbod op cryptotransacties.

Hoewel het niet altijd duidelijk is wat China precies verboden heeft en ze bitcoin volgens de verhalen al meerdere keren verboden hebben, lijkt het nu echt klaar voor bitcoin in het land.

Althans, voorlopig, want bitcoin gaat niet weg en je weet natuurlijk nooit wat de toekomst in petto heeft voor China.

Handelsvolume Chinese yuan versus bitcoin op nul

Volgens de gegevens van Statista ligt het jaarlijkse handelsvolume van bitcoin versus de Chinese yuan op praktisch nul en doet het dat al sinds 2018. Nadat het verbod op cryptobeurzen werd afgekondigd. Het handelsvolume tussen bitcoin en de Chinese munt mag dan wel op nul liggen, maar de decentrale aard van bitcoin maakt het onmogelijk de munt te verbieden.

Er zijn op het internet altijd manieren te vinden om iets te verkrijgen, zo ook bitcoin bij een algeheel verbod. Het is echter de vraag wat er met bitcoin zou gebeuren in het geval van een wereldwijd verbod. Al lijkt die kans, zeker op dit moment, heel erg klein.

Na het verbod op lokale cryptobeurzen in 2017 zijn veel Chinese handelaren overgestapt op internationale platforms via een VPN. Nadat de overheid in Beijing ook buitenlandse beurzen verbood, zijn er nog wat Chinezen overgestapt op decentralized finance (DeFi) om anoniem te handelen. Wat dat betreft is het interessant om de decentrale bitcoin-beurs van het Block van Jack Dorsey in de gaten te houden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....