Rechtbank geeft Nederlandse cryptobedrijven gelijk: DNB heeft teveel kosten doorbelast

1747 totale weergaven

Nederlandse cryptobedrijven hebben jarenlang teveel betaald voor hun toezicht. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft de Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de cryptosector, ten onrechte hogere toezichtskosten in rekening gebracht. De rechter heeft zich vandaag uitgesproken over deze zaak.

Het gaat om tien bedrijven die naar de rechter stapten, nadat ze eerder zonder succes bestuurlijk bezwaar hadden aangetekend. Het betreft de volgende bedrijven: Happycoins, Anycoin Direct, Litebit, BUX, Bitonic, B4C, Blox, Coinmerce, Bitmymoney, BTC Direct Europe en Bitvavo.

DNB heeft in 2022 rekeningen naar de cryptobedrijven gestuurd die variëren van € 4.299 tot € 423.364 afhankelijk van de omzet van een bedrijf. Voor de partijen geldt een maximum van het tarief dat 10 procent van de omzet op jaarbasis bedraagt met een minimum van € 2.000 (het basisbedrag) en een absoluut maximum van € 450.000.

De rechtbank concludeert dat “de wijze waarop DNB registratieverzoeken beoordeelt in strijd is met de reikwijdte van de door de Europese wetgever in de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn (AMLD5) neergelegde registratieplicht voor cryptodienstverleners”. De kosten van de DNB die buiten deze reikwijdte vallen, zijn in 2021 ten onrechte aan de cryptobedrijven doorbelast.

De DNB houdt sinds mei 2020 toezicht op de Nederlandse cryptosector, die moeten voldoen aan Europese witwasregels.

Lees meer over:
cryptoDNBNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...