Rechter bepaalt dat Earn-klanten van Celsius géén prioriteit krijgen

Een Amerikaanse faillissementsrechter oordeelt dat Celsius Network eigenaar is van het grootste deel van de cryptocurrency’s die klanten op het platform hebben gestort. Het betekent ook dat de de meeste klanten van de cryptolender lager in de rangorde staan met mogelijke uitbetalingen.

I Owe You-bitcoins

De uitspraak van de Amerikaanse faillissementsrechter Martin Glenn in New York heeft betrekking op ongeveer 600.000 accounts. Deze zouden in totaal $4,2 miljard aan deposito’s hebben openstaan.

Het bedrijf heeft niet genoeg geld in kas om deze tegoeden volledig terug te betalen aan de klanten. Daarom ging het maanden geleden faillissementsprocedures in. Hoeveel klanten van het gestorte bedrag gaan terugzien is niet bekend, maar met deze uitspraak lijkt het er wel op dat het voor Earn-accounts procentueel gezien minder en minder wordt.

De uitspraak betekent dat de meeste Celsius-klanten een lagere prioriteit krijgen dan klanten met niet-rentedragende accounts, zo meldt Reuters.

De uitspraak gaat over het gesteggel of klanten met rentedragende rekeningen hogere prioriteit moeten krijgen. Het voorkomt de situatie waarin deze klanten 100% van hun tegoeden terugkrijgen, terwijl anderen maar een klein deel van hun stortingen terugkrijgen.

Unsecured schuldeisers

De algemene voorwaarden van Celsius maakten duidelijk dat de crypto-geldschieter eigenaar is van deposito’s van klanten op rentedragende Earn-accounts.

Dat betekent dat Earn-klanten zullen worden behandeld als unsecured schuldeisers in het faillissement. Zij zullen later aan de beurt zijn voor terugbetaling nadat Celsius schulden met een hogere prioriteit heeft terugbetaald.

Er is een bepaalde rangorde qua schuldeisers. Voor ongedekte schuldeisers is het bijvoorbeeld moeilijker om geld terug te krijgen.

De uitspraak betekent niet dat Earn-klanten “niets” zullen krijgen in de faillissementszaak. Terwijl de herstructurering in volle gang is, zal na verloop van tijd duidelijk worden wat ze wél terugkrijgen.

Verder is er wel bezwaar ingediend, omdat het niet duidelijk zou zijn hoe de algemene voorwaarden precies in elkaar staken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws