
Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een gezamenlijke schikkingsaanvraag van de SEC en Ripple afgewezen. De afwijzing betekent dat een verlaging van de boete voor Ripple van $125 miljoen naar $50 miljoen voorlopig van de baan is, evenals het opheffen van een gerechtelijk verbod op toekomstige overtredingen.
#XRPCommunity #SECGov v. #Ripple #XRP Judge Torres has denied the parties’ motion for an indicative ruling. “If jurisdiction were restored to this Court, the Court would deny the parties’ motion as procedurally improper.” pic.twitter.com/4s95ILvzsy
— James K. Filan 🇺🇸🇮🇪 (@FilanLaw) May 15, 2025
Jarenlange juridische strijd
Ripple is al sinds 2020 verwikkeld in een slepende rechtszaak met de SEC. De toezichthouder beschuldigde het bedrijf ervan ongeregistreerde effecten te hebben verkocht via de institutionele handel in XRP, de munt die door Ripple wordt gebruikt. In augustus 2024 oordeelde de rechtbank dat Ripple inderdaad de Amerikaanse effectenwet had overtreden, wat leidde tot een boete van $125 miljoen en een permanente gerechtelijke beschikking tegen herhaling.
Begin mei probeerden Ripple en de SEC gezamenlijk het vonnis deels terug te draaien. Ze vroegen de rechtbank om de permanente schikking op te heffen en de boete flink te verlagen. Volgens rechter Analisa Torres was die aanvraag echter juridisch ondeugdelijk ingediend. Ze oordeelde dat het verzoek formeel geen schikkingsvoorstel was, maar een poging om het definitieve oordeel uit augustus 2024 aan te passen.
Dergelijke aanpassingen vallen onder Rule 60 van het Amerikaanse burgerlijk procesrecht, dat vereist dat er sprake is van “uitzonderlijke omstandigheden”. Volgens de rechter hadden Ripple en de SEC dit juridische kader volledig genegeerd.
De partijen hebben nagelaten het juiste juridische pad te volgen en geen poging gedaan om aan de strenge eisen van Rule 60 te voldoen.
Gevolgen voor Ripple en XRP
Voor Ripple betekent deze afwijzing dat het eerdere vonnis volledig van kracht blijft. Het bedrijf blijft dus veroordeeld voor het verkopen van ongeregistreerde effecten aan institutionele investeerders, moet de oorspronkelijke boete van 125 miljoen dollar betalen en mag in de toekomst geen soortgelijke overtredingen meer begaan.
Toch benadrukte Stuart Alderoty, juridisch topman bij Ripple, dat de beslissing niets afdoet aan de eerdere “overwinningen” van Ripple in de zaak. Zo stelde de rechter vorig jaar dat XRP verkoop op secundaire markten (bijvoorbeeld via exchanges) geen effectentransacties vormen, wat als belangrijke winst voor Ripple en de bredere cryptosector werd gezien.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
