Rechtszaak tegen Compass afgewezen, maar niet vanwege de bitcoin miners

De rechtszaakzaak tegen Compass Mining is afgewezen. Een dag nadat een groep klanten het bedrijf probeerde aan te klagen voor meer dan $2 miljoen, staat de zaak nu alweer stil.

Zaak binnen dag afgewezen

De eisers kunnen hun tweede rechtszaak binnen twee weken indienen, maar de eerste poging is dus niet geslaagd. Compass deed volgens de claim te weinig om klanten te helpen met het terughalen van de verloren mining rigs.

De relaties tussen Compass en het in Rusland gevestigde Bit River werden verbroken als gevolg van de Amerikaanse sancties op het land. Maar daardoor konden de klanten van Compass gedag zeggen tegen alle gehoste rigs die daar stonden. Ze zijn noot teruggestuurd en dus zijn de gedupeerden hun rekenkracht (en investeringen) kwijt.

Slechts een dag nadat de rechtszaak was ingediend, wees de rechtbank in Florida het alweer af. De reden? “Verschillende tekortkomingen weerhouden de rechtbank ervan verder te gaan”, aldus de Amerikaanse districtsrechter Raag Singhal.

Dit zou komen omdat rechtspersonen niet de juiste machtiging hadden. Ze konden niet op een adequate manier het staatsburgerschap van de betrokken partijen aanvoeren. Het zou mis zijn gegaan bij de procesadvocaat Jian Huang.

De eisers hebben nu tot uiterlijk 3 februari om een nieuwe aanklacht in te dienen. Anders wordt de zaak geseponeerd.

Aanklacht

Originele bericht (19-01) Compass Mining heeft een rechtszaak aan haar broek hangen. Klanten klagen het bedrijf aan voor meer dan $2 miljoen. De aanklacht is vermeende fraude, nadat het bedrijf de banden met het Russische hostingbedrijf Bit River verbrak en de mining rigs niet terughaalde.

Dat Compass Mining de relatie met Bit River eindigde is al langer bekend. Het had te maken met de Amerikaanse sancties die zijn opgelegd op Russische bedrijven. De reden is de welbekende oorlog op Oekraïens grondgebied.

Volgens een gerechtelijk document dat op 17 januari is ingediend, heeft Compass Mining in april 2022 een notice gedeeld dat het zijn “relaties en transacties met Bit River” heeft beëindigd. Om precies te zijn gaat het om de sancties van Executive Order 14024.

De aanklagers beweren dat Compass “niet heeft aangeboden” om de activa terug te geven of zelfs terug te halen.

Klanten kunnen bij Compass kunnen geld inleggen, waarmee het bedrijf dan een hosting plek regelt en miners aanschaft. Maar: not your rigs, not your hashes. Daar ging het dus bij de faciliteit van Bit River in Rusland mis.

Wie is verantwoordelijk?

Volgens de aanklagers zou het niet in strijd zijn met de Executive Order om de mining rigs terug te halen. Het gerechtelijk document beschrijft dat Compass “zowel het recht als de plicht heeft om de terugkeer van de miners van zijn klanten te bewerkstelligen”.

Vertegenwoordigers van Compass staan hier lijnrecht tegenover: volgens hen zijn ze niet in staat om zakelijke transacties te doen. Ook Bit River kan niets betekenen:

“Juridisch gezien heeft Bit River een contract met Compass en is alle apparatuur eigendom van Compass. Je moet dus alle vragen rechtstreeks met Compass bespreken.”

Het gerechtelijk document stelt verder dat de belofte van Compass over de “uptime van 95%” van zijn machines onjuist was”. In praktijk bleek het eerder 50 tot 60% te zijn. In sommige gevallen waren de miners weken of maanden helemaal niet online.

Enfin: klanten zijn niet blij en Compass mag zich in de rechtszaal gaan verdedigen. De tegenvallers zijn daarmee nog niet achter de rug.

In juli 2022 was Compass het eerste mining bedrijf dat mensen moest ontslaan. Ook topmanagers stapten weg en personeel kreeg minder betaald. Wel lanceerden ze onlangs een verzekeringsdienst voor miners.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer