5 redenen waarom er nog rek in de Bitcoin (BTC) koers zit

De Bitcoin (BTC) koers piekte deze naar $18.463, maar kreeg een correctie naar $17.200 te verwerken. Geen paniek, zeggen analisten, want fundamenteel ligt de markt er gezond bij.

Analisten wijzen naar een aantal redenen die dit optimisme moet staven, hoewel de rode draad is: bij een toenemende vraag en afnemend aanbod moet de prijs wel stijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Aanbod op beurzen droogt op

Het verhaal is inmiddels bekend: het aanbod op de exchanges in de markt loopt terug. Dat komt vooral omdat whales de dips kopen en vasthouden.

Bitcoin adressen met daarop meer dan 10.000 BTC schrijft men toe aan entiteiten die men whales noemt. Whales kunnen verschillende achtergronden hebben: miljardairs, fondsen, blockchain startups met veel BTC op de balans. Ze vormen een belangrijke steun voor de Bitcoin prijs op de lange termijn.

Naar verluidt is circa 60% van alle Bitcoin adressen ruim 12 maanden niet verschoven.

5 redenen waarom er nog rek in de Bitcoin (BTC) koers zit

Whales en stortingen/opnames op exchanges. Bron: CryptoQuant

CEO Ki Young Ju van CryptoQuant zegt dat de zogenaamde Exchange Whale Ratio laag is. Dat betekent dat deze adressen hun Bitcoin amper omwisselen in dollars of andere fiat valuta zoals de euro of renminbi.

?s=20

Dat heeft tot gevolg dat de voorraad Bitcoin bij exchanges opdroogt. Beleggers moeten namelijk hun Bitcoin naar een beurs sturen om het te kunnen omwisselen in fiat valuta.

Een van de verkopers op de huidige markt zijn miners. Zodra die verkoopdruk echter binnen de perken blijft, valt die schade te bezien.

Zoals bekend voert de Chinese overheid de druk op miners op, waardoor een deel overweegt zich deels buiten China te vestigen.

Naast de verhuizing zullen miners buiten China ook tegen hogere energielasten aanlopen. Daardoor kunnen miners genoodzaakt zijn een groter deel aan eigen geminede Bitcoin te verkopen. Doorgaans gebeurt dat echter buiten de spotmarkt om, via zogenaamde over-the-counter desks.

2. Accumulatie lange termijn

Whalemap is een on-chain onderzoeker, die de verschuivingen op de bitcoin blockchain in kaart brengt. Ook hier draait het om de whales, de adressen met daarop meer dan 10.000 BTC erop.

Uit hun data blijkt dat deze adressen sinds 4 november weer meer BTC opgeslokt hebben. Zodra deze partijen continu Bitcoin blijven sparen, kan dat ervoor dat de koers een nieuw hoogtepunt gaat bereiken.

In de onderstaande grafiek staan de ballonnen voor de inkoopmomenten van deze whales.

Daarvan is ook bekend dat ze deze nog vasthouden. Zo is er veel cluster support bij $16.411. Dat kan een ijkpunt voor andere beleggers zijn: zolang we boven dat niveau blijven, zitten we in bullish vaarwater.

5 redenen waarom er nog rek in de Bitcoin (BTC) koers zit

Bitcoin whale clusters. Bron: Whalemap

De verklaring zit hem in een herkenbaar menselijke emotie: het gevoel de boot te missen, het gevoel er niet bij te horen. Niet alleen particulieren hebben daar last van, maar ook partijen die namens anders geld beleggen zoals fondsen en financieel adviseurs. Analisten noemen dat “institutionele FOMO”.

3. Snel opkopen van dips

Deze reden hangt samen met de voorgaande genoemde redenen. Opvallend aan deze markt is dat de dipjes in de prijs redelijk snel weer opgekocht worden.

Op 18 november daalde prijs naar respectievelijke $17.215 en $17.284, maar op moment van schrijven is de koers weer hersteld boven de $17.900.

Met andere woorden: de vraag gaat continu door, terwijl het aanbod op beurzen afneemt en daardoor blijft de prijs een stijgende lijn vertonen.

En mogen we voorzichtig concluderen dat de bullmarkt, waarvan de eerste tekenen in juni 2019 zichtbaar waren, in een volgende fase zit.

4. Openstaande futures

Statisticus Willy Woo merkte al eerder op: het is gezond is dat de koers organisch groeit via de spotmarkt en relatief minder via speculatie op de derivatenmarkt. Niettemin pieken inmiddels de volumes op de futuresbeurzen ook.

Zodanig dat het aantal openstaande contracten een nieuw record haalt, zo blijkt uit cijfers van Coinalyze en eerder Skew. Kortom, de drang om te speculeren is toegenomen. Dat betekent dat de markt zich kan klaarmaken voor wat prijsbewegingen.

Maar gezien het groeiende vertrouwen van steeds meer marktactoren, vangt de markt eventuele toekomstige prijsdips gemakkelijker op, is de voorzichtige conclusie.

5 redenen waarom er nog rek in de Bitcoin (BTC) koers zit

5. Retail FOMO moet nog komen

Tik Bitcoin in bij Google Trends en de interesse in Bitcoin bij het grote publiek ligt nog lang niet op het niveau van de hype van 2017.

Dat is ook wat de Duitse marktcommentator Holger Zschaepitz opmerkt.

Volgens de kwantitatieve handelaar Sam Trabucco bij Alameda Research spelen ook factoren buiten de markt een rol. Dat farmaceuten als Pfizer en Moderna in een vergevorderd stadium zitten van een vaccin tegen de COVID-19 ziekte waardeert de markt, net zoals de winst van de aanstaande president Joe Biden, denkt hij.

En misschien wel grotere factor is dat PayPal Bitcoin gaat verkopen aan Amerikanen. Daarmee is de betaalgigant in één klap een koper van Bitcoin geworden op de wereldmarkt.

En soms is de simpelweg ‘irrationeel’ en valt een stijging amper te verklaren. Zoals Plan B het verwoordt: een gevoel dat…

Investeren in Bitcoin is niet zonder risico. Toezichthouder AFM classificeert cryptocurrency’s als een asset in de hoogste risicoklasse 7.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.