VS en EU willen geselecteerde Russische banken uit SWIFT-netwerk schoppen

Russische banken worden mogelijk afgesloten van het SWIFT netwerk. Dat blijkt uit een gezamenlijk statement van de Europese Commissie, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en de Verenigde Staten.

SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. De organisatie werd in 1973 opgericht om financiële berichten te versturen. Zo’n 200 landen zijn momenteel aangesloten bij dit netwerk. Een aantal Russische banken wordt waarschijnlijk afgesloten van dit netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Betaalnetwerk

Lang werd het afsluiten van het SWIFT-netwerk een extreme optie gezien. Inmiddels lijkt de bal aan het rollen.

Volgens Al Jazeera zijn meer dan 300 Russische financiële instellingen nog aangesloten op SWIFT. Uitsluiting betekent simpelweg geen toegang tot het internationale betaalnetwerk.

De voorgestelde maatregelen op een rij:

  • “Ten eerste verbinden we ons ertoe ervoor te zorgen dat geselecteerde Russische banken uit het SWIFT-berichtensysteem worden verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat deze banken worden losgekoppeld van het internationale financiële systeem en hun vermogen om wereldwijd te opereren schaden.”
  • “Ten tweede verbinden we ons ertoe beperkende maatregelen op te leggen die zullen voorkomen dat de Russische Centrale Bank haar internationale reserves kan inzetten op manieren die de impact van onze sancties ondermijnen.”
  • “Ten derde verbinden we ons ertoe op te treden tegen de mensen en entiteiten die de oorlog in Oekraïne en de schadelijke activiteiten van de Russische regering faciliteren. In het bijzonder verbinden we ons ertoe maatregelen te nemen om de verkoop van staatsburgerschap – de zogenaamde gouden paspoorten – te beperken, waardoor rijke Russen die banden hebben met de Russische regering staatsburgers van onze landen worden en toegang krijgen tot onze financiële systemen.”
  • “Ten vierde verbinden we ons ertoe om komende week een trans-Atlantische taskforce te lanceren die zal zorgen voor de effectieve uitvoering van onze financiële sancties door de tegoeden van gesanctioneerde personen en bedrijven binnen onze rechtsgebieden te identificeren en te bevriezen.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...