‘Nieuwe regels voor bitcoin bedrijven in VS gaan niet werken’

De nieuwe voorgestelde Amerikaanse regulering van Bitcoin bedrijven gaat volgens analysebedrijf Elliptic weinig opleveren. Ze stellen zelfs dat het een ‘ondoeltreffende’ maatregel zal zijn.

Regulering Bitcoin wallets

Op 18 december kwam de Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) met een voorstel voor extra regels voor cryptobeurzen en andere Money Service Businesses (MSB’s). Ze zullen hierdoor meer data moeten gaan opslaan voor opnames boven de $3.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast moeten klanten ook een bewijs gaan aanleveren dat ze daadwerkelijk eigenaar zijn van het Bitcoin adres waar een opname naar toe gestuurd moet worden. Op deze manier zijn er dus indirect KYC gegevens gelinkt aan een privé wallet, ook wel non-custodial of unhosted wallets genoemd.

Volgens blockchain analysebedrijf Elliptic zet dit absoluut geen zoden in de dijk. In een rapport stellen ze dat het de regels een “negatieve invloed” kunnen hebben op de effectiviteit van de bestaande antiwitwasregels.

Reactie Elliptic

Elliptic geeft aan dat de regelgeving de risico’s van unhosted wallets overdrijft, aangezien transacties met cryptovaluta al kunnen worden getraceerd. Dit is namelijk precies het werk dat Elliptic momenteel doet.

Wetshandhavers kunnen de software, tools en kennis van bedrijven als Elliptic en Chainalysis inschakelen om transacties te volgen. Daarom zouden de nieuwe regels volgens het bedrijf alleen maar de kosten verhogen voor het (digitale) papierwerk.

Elliptic vertelt ook dat minder dan 10% van de fondsen van illegale afkomst in non-custodial wallets blijven staan. De overgrote meerderheid ervan staat “slapend”.

Ze stellen ook dat de voorgestelde nieuwe regelgeving buitenproportioneel is vergeleken met fysiek contant geld. Ze noemen het “een ongerechtvaardigde belasting” op financiële innovatie. Daarnaast is het aandeel van criminaliteit op Bitcoin transacties minimaal, aldus het rapport.

'Nieuwe regels voor bitcoin bedrijven in VS gaan niet werken'

Beperkte tijd

Er is echter meer kritiek op de gang van zaken. Het publiek heeft namelijk maar tot tot 4 januari 2021 de tijd om opmerkingen of feedback over de regels te geven. Bij dit voorstel betreft deze periode dus maar 15 dagen, waar het doorgaans om 60 dagen gaat, dat terwijl we nu middenin de feestperiode zitten.

Verschillende entiteiten hebben hier al klachten over ingediend, net als Ben Davenport van BitGo.

In Nederland is soortgelijke regelgeving overigens al doorgevoerd. PlanB reageerde hier gisteren nog op, naar aanleiding van bezwaar dat Davenport op Twitter deelde over de Amerikaanse gang van zaken. Je zou door deze extra regeldruk kunnen stellen dat de Bitcoiners ‘in echt fysiek gevaar’ zijn gebracht.