Remittance monopolie in El Salvador op de tocht: betaalverwerkers huiverig voor Bitcoin

Bitcoin (BTC) is een wettig betaalmiddel in El Salvador. Daarmee is het het eerste land ter wereld dat bitcoin naast een andere valuta (in dit geval de Amerikaanse dollar) zet.

Dat betekent in de praktijk dat de wettelijke kaders en richtlijnen in het land ook worden ingericht met BTC in het achterhoofd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mooi nieuws voor bitcoin en mogelijk ook voor de inwoners van het land. Het is minder goed nieuws voor partijen als MoneyGram en Western Union verdienen goed geld aan betalingen vanuit het buitenland naar El Salvador.

Met de introductie van bitcoin in het land vindt er een opmerkelijke verandering plaats: mensen hebben de keuze om op andere manier geld over de grens te sturen en vanuit daar te ontvangen.

Bedrijven staan niet te springen

In gesprek met Reuters vertelt Kenneth Souchoski, fintech analist, over de situatie in het land. Bedrijven die geld verdienen met remittences niet snel over zullen stappen naar grote functies voor bitcoin.

Zij zullen wachten op vraag vanuit de bevolking. Er moet een groeiende vraag zijn (en dus een lucratief verdienmodel hebben). Souchoski voorziet een scenario waar de vraag achter blijft, maar dit soort financiële dienstverleners ook niet met opties komen.

Souchoski: “Voor Western Union en een paar andere providers komt het meest volume uit deze industrie van sterke economische landen naar opkomende landen. Voornamelijk naar vrienden en familie gaat dat via cash.“

Cash en bitcoin zijn niet altijd even makkelijk te koppelen. En ondanks de wettelijke status van BTC in het land is de dollar (en dan met name de contante varianten) veruit de belangrijkste munt.

Met wallets als Bitcoin Beach en diensten als Strike kunnen mensen in El Salvador ook al zonder een MoneyGram aan de slag met internationale transacties.

Toch wordt er wel gebouwd. Een woordvoerder van MoneyGram geeft aan dat zij met name kijken naar de groei van de industrie. Ze hebben al wegen van en naar bitcoin gebouwd, maar zullen dat uitbreiden als de markt groeit.

In een wereld waar bitcoin en open-source software een deel van het financiële stelsel regelt, moeten oudere partijen zich aanpassen.

Wie er gaat winnen en of een bedrijf als MoneyGram nog relevant kan zijn is de vraag.

Er is meer concurrentie op de geldmarkt. Voorlopig staat bitcoin pas aan het begin, ook in El Salvador, en moet de echte strijd nog beginnen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...