‘IMF wil gesprek met president van El Salvador over Bitcoin’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil in gesprek met de president van El Salvador. Het onderwerp van gesprek is hoogstwaarschijnlijk bitcoin.

Het land in Midden-Amerika maakte als eerste land ter wereld een opmerkelijke stap: president Nayib Bukele Ortez introduceerde een wet waarmee bitcoin een wettelijk betaalmiddel is. Dat houdt in dat bitcoin naast de Amerikaanse dollar komt te staan, als volwaardige valuta in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

IMF

Het IMF is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Daarnaast is El Salvador naar verluidt bezig met een onderhandeling over een lening van het IMF.

Kortom: een hoop belangen spelen mee.

Volgens de organisatie kunnen de ontwikkelingen in El Salvador leiden tot wettelijke en financiële problemen.

Gerry Rice, woordvoerder van het IMF, zegt dat ze al in gesprek zijn met regelgevers in het land over de eerste genoemde lening. Het gaat om $1 miljard aan steun voor de economie in het land. De nieuwe stappen zouden dit kunnen bemoeilijken.

Rice geeft aan dat het gesprek met Bukele gaat over de financiële stabiliteit van het land, daar is bitcoin nu ook onderdeel van.

Rice: ”Crypto assets zijn een groot risico, effectieve maatregelen zijn erg belangrijk.”

Bitcoin en El Salvador

El Salvador is het eerste land dat bitcoin op een ingrijpende manier wil integreren in hun financiële stelsel. Het land is deels afhankelijk van betalingen vanuit Amerika.

Dat zijn dure transacties. Met bitcoin en het Lightning Network kan dat veel goedkoper. President Bukele is overtuigd geraakt na een lokaal initiatief in een klein surfersdorp genaamd El Zonte. Daar is onder de vlag van ‘Bitcoin Beach’ een ecosysteem rondom bitcoin ontstaan.

Daarnaast komen er initiatieven om efficient bitcoin te minen op gang. Het land hoopt ook ondernemers te verleiden tot een verhuizing.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...