Rentekosten Amerikaanse overheidschuld bereikt grens van 1 biljoen dollar

We zitten inmiddels 9 maanden in het nieuwe fiscale jaar en het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid is al opgelopen tot 1,393 biljoen dollar. Daarmee was het tekort op dit moment in het fiscale jaar alleen groter in de COVID-19 jaren van 2020 en 2021. Het meest ‘schokkende’ feit met betrekking tot de financiële huishouding van de Verenigde Staten zijn echter de totale rentekosten voor dit fiscale jaar, die op dit moment al 652 miljard dollar bedragen.

Rentekosten Amerikaanse overheidschuld bereikt grens van 1 biljoen dollar

Daarmee ligt de economische wereldmacht op koers om dit jaar 1 biljoen dollar aan rentekosten te verliezen.

25 procent hoger

Dat getal ligt al 25 procent hoger dan de rentekosten die het vorig jaar betaalde over dezelfde periode (521 miljard dollar). De agressieve rentecampagne van de Federal Reserve, waarin het in een periode van 15 maanden de rente verhoogde van 0,25 naar de huidige 5,25 procent, lijkt daar een sleutelrol in te spelen.

Hoe meer staatsschulden van de Verenigde Staten aflopen, hoe meer ze moeten herfinancieren tegen de huidige rentes. Die liggen een stuk hoger, waardoor de druk op de schatkist van Amerika steeds verder toeneemt en de tekorten in theorie nog verder oplopen.

Om die tekorten te dichten zijn meer schulden nodig, die Amerika vervolgens weer tegen de verhoogde rentes moet afsluiten. Zo lijkt het land langzaam in een vicieuze cirkel te komen die de koopkracht van de Amerikaanse dollar in een steeds hoger tempo uitholt, wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is voor bitcoin.

Het gewogen gemiddelde van de uitstaande schulden van de Verenigde Staten lag eind juni op slechts 2,76 procent, een niveau dat sinds januari 2012 niet is overstegen. Eén jaar geleden ging het echter nog om 1,80 procent. Als de Federal Reserve de rente op dit verhoogde niveau houdt, dan is het een kwestie van tijd voordat dit percentage boven de 4,0 procent ligt.

Zoektocht naar schaarste

De groeiende staatsschuld en de hogere rentekosten die daarmee gepaard gaan, betekenen dat mensen steeds meer op zoek gaan naar alternatieve vormen van schaarste om zichzelf tegen de onvermijdelijke inflatie te beschermen.

Daarbij is de absolute schaarste van bitcoin natuurlijk een aantrekkelijk alternatief. Wat deze situatie extra interessant maakt is dat het grote BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, bitcoin nu ook ziet als een alternatief voor goud.

Dat kan weleens de bevestiging zijn die de financiële wereld nodig heeft om massaal op bitcoin te springen tijdens een volgende cyclus waarin de Amerikaanse centrale bank de rente moet verlagen om de economie draaiende te houden (of om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid zijn schulden niet meer kan betalen).

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....