Bitcoin koers stijgt voorzichtig in aanloop naar Amerikaanse inflatiedata

Het is vandaag woensdag 12 juli en dat betekent dat het tijd is voor nieuwe Amerikaanse inflatiedata. De bitcoin koers lijkt daar op dit moment wel zin in te hebben, want de digitale munt is de dag begonnen met een stijging van 0,46 procent en gaat daarmee voor 30.615 dollar over de toonbank. Voor vandaag staan de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) van de Verenigde Staten op het programma.

De verwachting is dat de CPI zakt naar 3,1 procent en dat de kerninflatie binnenkomt op 5,0 procent.

Wat moeten we met die cijfers?

Als eerste is het mooi om te zien dat de CPI na een periode van 15 maanden van agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve richting de doelstelling van 2,0 procent zakt. De andere kant van het verhaal is dat de Federal Reserve zich met name focust op de kerninflatie en die ligt nog altijd op 5,0 procent en lijkt plakkeriger dan gehoopt.

Wat dat betreft is het realistisch om te denken dat de rente nog relatief lang op dit verhoogde niveau blijft. De Federal Reserve heeft met een kerninflatie van 5,0 procent en een ogenschijnlijk robuuste arbeidsmarkt en economie geen reden om de rente te verlagen.

Voor de komende rentevergadering van 26 juli wordt door de markt dan ook met een zekerheid van ~92 procent een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent verwacht. De eerste renteverlaging verwacht men pas gedurende het eerste kwartaal van 2024, waardoor we daar nog even op moeten wachten.

Dat maakt het echter wel mogelijk dat die renteverlaging samenvalt met de goedkeuring van de BlackRock ETF (deadline: februari 2024) en de bitcoin halving die voor april 2024 op het programma staat. Wat dat betreft begint er langzaam maar zeker weer een bullish narratief voor bitcoin te ontstaan.

We zijn er nog niet

Bitcoin kent tot nu toe een fantastische start van 2023 en dat heeft het de afgelopen weken vooral te danken aan de Spot Bitcoin ETF van BlackRock. Het enthousiasme rond die ontwikkeling moet echter een keer op zijn einde lopen, waarna er weinig bullish argumenten overblijven voor het verdere verloop van 2023.

Alleen de on-chain statistieken van bitcoin laten op dit moment een positief momentum zien. Steeds meer bitcoin verdwijnen in de zakken van lange-termijn holders en ook het aantal bitcoin-adressen met tenminste 1 bitcoin passeerde recent de symbolische grens van 1 miljoen stuks.

Alles bij elkaar lijkt het een kwestie van wachten op 2024, waarin er ogenschijnlijk meer bullish gebeurtenissen op de kalender staan. Dat neemt niet weg dat er geen zekerheden bestaan in de financiële wereld en je altijd op het onverwachtse moet rekenen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....