Reuters: “Nog minimaal twee renteverhogingen van de Federal Reserve in 2023”

Het jaar 2022 stond onmiskenbaar in het teken van de torenhoge inflatie die wereldwijd opdook en de reactie van centrale banken in de vorm van agressieve renteverhogingen om die inflatie omlaag te drukken. Als gevolg daarvan doken de koersen van financiële assets over de gehele linie omlaag en ook bitcoin had het extreem lastig met de renteverhogingen. Inmiddels begint de inflatie te dalen en lijkt het erop alsof centrale banken de zaak onder controle krijgen, maar volgens een groep door Reuters ondervraagde economen kan 2023 nog een pittig jaar worden.

Nog minimaal twee renteverhogingen

Volgens een meerderheid van de door Reuters ondervraagde economen moet de markt zich voorbereiden op nog minimaal twee renteverhogingen in 2023 en kunnen we fluiten naar eventuele renteverlagingen. Dit betekent dat de meerderheid van de private sector nu op dezelfde lijn zit als de centrale bankiers, die al langer roepen dat de rente in 2023 echt niet omlaag kan.

Het is vooral de sterke Amerikaanse banenmarkt die het voor de Federal Reserve mogelijk maakt om de rente zo lang op dit hoge niveau te houden en vanaf hier zelfs nog met mogelijk een totaal van 0,50 procent te verhogen. Aan de ene kant is dat een zegen voor de Federal Reserve, maar aan de andere kant had het wellicht op een iets zwakkere banenmarkt gehoopt.

Een krappe arbeidsmarkt betekent namelijk ook dat de lonen een beetje stijgen en dat veel mensen een goed besteedbaar inkomen hebben, wat natuurlijk niet heel handig is als je de inflatie omlaag probeert te drukken. Voor nu verwachten ook de door Reuters ondervraagde economen, met name om die reden, dat de Federal Reserve zowel in maart als in mei de rente nog met 0,25 procent wil verhogen.

Piekrente van 5,25 procent

Met die twee verhogingen zou de piekrente voor de Verenigde Staten uitkomen op de range van 5,00 tot 5,25 procent. Dat is een volle 0,25 procent hoger dan de meeste economen enige tijd geleden nog voorspelden. Er kan op basis van de data dus een hoop veranderen in korte tijd.

Wat dat betreft is het ook nog maar afwachten of het hierbij blijft en of de economie inderdaad sterk genoeg is om de rente gedurende het hele jaar 2023 op dit niveau te houden. 54 van de 80 economen verwacht dat de Federal Reserve hiertoe in staat is en dat de rente dit jaar niet zal dalen.

Mede vanwege de verwachting dat de inflatie gedurende het volledige jaar 2023 nog boven de 2,0 procent blijft, wat de doelstelling van de Federal Reserve en praktisch iedere andere centrale bank ter wereld is. Ook in de Eurozone probeert de Europese Centrale Bank de inflatie tot dit niveau terug te brengen, maar heeft het daar op dit moment nog alle moeite mee.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....