Bezorgde beleidsmaker Bank of England: “De rente is momenteel al te hoog”

1153 totale weergaven

De grote beleidsmakers van de Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, zijn het op dit moment niet eens over het te bewandelen pad voor de Britse rente. Waar Gouverneur Andrew Bailey zich druk maakt om de onzekerheid over de inflatie, zijn er anderen binnen de centrale bank die van mening zijn dat de rente momenteel al te hoog is.

Inflatie nog steeds hoog

De inflatie raakte in oktober met een score van 11,1 procent op jaarbasis het hoogste niveau in 41 jaar tijd aan, om vervolgens in december terug te vallen naar 10,5 procent. Daarmee is de inflatie echter nog steeds een stuk hoger dan het target van de Bank of England van 2,0 procent.

Aan de ene kant van het debat zitten figuren als Jonathan haskel, die er nog altijd voor pleiten om hard op te treden tegen de inflatie. Terwijl er aan de andere kant figuren als Silvana Tenreyro zitten, die vinden dat de rente momenteel al te hoog is. Zij stemde dan ook tegen het voorstel in december om de rente met 0,50 procent te verhogen.

Voor toekomstige rentevergaderingen zegt zij zelfs te overwegen voor renteverlagingen te stemmen. Wat ons dit vooral leert is dat er op dit moment al enorme verdeeldheid ontstaat binnen de centrale banken. Ook deze wijze heren en dames aan de top van de economische piramide weten niet altijd wat het antwoord is.

Afgelopen week verhoogde de Britse centrale bank de rente wederom met 0,50 procent van 3,50 naar 4,00 procent. Dit markeerde de tiende renteverhoging op rij voor de Bank of England. Langzaam maar zeker beginnen beleidsmakers binnen de centrale bank zich zorgen te maken over een mogelijke recessie.

Nog één renteverhoging

De markt verwacht nu dat de Bank of England nog één kleine renteverhoging van 0,25 procent voor de markt in petto heeft, om vervolgens in de wachtmodus te gaan. We moeten immers niet vergeten dat het soms even tijd kost voordat renteverhogingen hun volledige impact op de economie laten zien.

In principe is dat een proces wat maanden tot jaren kan duren. Het tegenovergestelde is uiteraard ook waar. We hebben er nu een decennium met een rente van rond het nulpunt opzitten. Dat is natuurlijk ook iets waar een economie na verloop van tijd aan gewend raakt.

Zodra je daar weer in gaat morrelen, kun je er donder op zeggen dat er op termijn bedrijven boven komen drijven waarvan blijkt dat ze helemaal niet kunnen overleven bij hogere rentes. Dat moment komt met het verstrijken van de tijd steeds dichterbij en centrale bank realiseren zich dat uiteraard en trappen ook om die reden even op de rem.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....