Ripple CEO Brad Garlinghouse: Waarom een IPO nu geen prioriteit is voor ons

801 totale weergaven
Brad Garlinghouse

In een gesprek met Andrew Nusca van Fortune legde Ripple CEO Brad Garlinghouse de strategie van het bedrijf uit. Hij maakte duidelijk dat Ripple voorlopig geen beursgang (IPO) plant. “Met de huidige SEC-situatie omtrent XRP is een IPO niet verstandig. Mijn relatie met de SEC is niet bepaald goed,” zei Garlinghouse.

Spanning tussen Ripple en SEC

Garlinghouse doelt hier op de voortdurende spanning tussen Ripple en de SEC, vooral na de belangrijke rechterlijke uitspraak vorig jaar juli dat XRP geen effect is. In plaats van een IPO heeft Ripple gekozen voor een andere financiële strategie, die Garlinghouse in het interview toelichtte.

“Een IPO is slechts een stap, niet het einddoel. In plaats daarvan hebben we aandelen teruggekocht van investeerders en medewerkers. We zijn nu bezig met een nieuwe ronde van terugkopen en aan het eind hebben we voor $ 4 miljard aan aandelen teruggekocht,” vertelde Garlinghouse.

Ripple concurreert met SWIFT

Garlinghouse sprak ook over Ripple’s concurrentiepositie tegenover SWIFT, de wereldleider in internationale betalingen. Hij bekritiseerde de verouderde aard van overboekingssystemen en zei: “Iedereen hier heeft waarschijnlijk wel eens een SWIFT-overboeking gedaan. De term ‘overboeking’ komt uit het tijdperk van telegramdraden – het is technologie die niet met het internet is meegegaan.”

Hij legde uit hoe Ripple de frictie bij internationale geldtransfers wil verminderen, vergelijkbaar met de vooruitgang in digitale communicatie. “Concurreren we met SWIFT? Ja. Er zijn veel betalingsnetwerken, maar Ripple wil dat waarde net zo makkelijk beweegt als informatie nu doet,” zei hij.

Juridische strijd over XRP

Garlinghouse besprak ook de lange juridische strijd met de SEC over de status van XRP. Deze strijd kostte veel tijd en geld, maar eindigde gunstig voor Ripple. “Ik heb XRP altijd als valuta gezien. Na drie en een half jaar wonnen we op het belangrijkste punt – XRP is geen effect,” zei hij. Maar deze overwinning had een hoge prijs. “Onze juridische kosten bedroegen $ 150 miljoen,” onthulde Garlinghouse.

Garlinghouse is optimistisch over een snel einde van de resterende juridische zaken. “Er zijn nog een paar openstaande kwesties die de rechter binnenkort moet oplossen – mogelijk binnen een maand of twee. Ik hoop op een volledige oplossing binnenkort,” zei hij.

Lees meer over:
GarlinghouseRippleXRP

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...